Linda Voogt
Oogsten op de vroege ochtend is een heerlijk begin van het weekend

19 december 2020

Het is hartje zomer en ik sta zaterdagmorgen op het veld van de Herenboeren De Groote Heide in Cranendonck tussen de peterselie, snijbiet en aardappelvelden met Sanne rucola te oogsten. Wat ruikt dit heerlijk!

Hoewel de wekker genadeloos is, blijkt het oogsten op de vroege ochtend een heerlijk begin van het weekend, het levert energie, dagverse oogst en leuke gesprekken op. Sanne blijkt een van de initiatiefnemers van ons Herenboerenproject; om binnen het GezondDorp-leefstijl-programma vooral lokale, biologisch geteeld voedsel te kunnen nuttigen. Goed idee!

Van GezondDorp naar GezondLand

Ik ben Linda Voogt (1968) en woon het mooie Schuttersbosch in Eindhoven. De invloed van leefstijl en voeding op gezondheidszorg heeft mijn interesse, mede door mijn werk in de gezondheidszorg. Ik heb geen diabetes, hoge bloeddruk of andere klachten, maar met de leeftijd smokkelen er wel steeds wat kilo’s bij en volgens de BMI schaal val ik toch echt in de categorie “uw gewicht is te hoog, probeer af te vallen”. Dat zou leuk zijn, maar ik vertik het om aan het jojo-diëten te beginnen.

Terug tussen de rucola gewassen vertelt Sanne me kort en enthousiast over het project GezondDorp en dat er zelfs een boek is uitgekomen: ‘Van GezondDorp naar GezondLand’. Als ik me geïnteresseerd toon, stuurt ze twee appjes en een uur later is het boek op locatie. Het boek doet wat het belooft, is duidelijk, informatief en misschien wel wat voor mij. Halverwege week 1 begin ik al door een aantal voedingsmiddelen alvast over te slaan, geen suiker meer in de koffie en geen zoetigheid tussendoor. Vooral de tip om niet te moeilijk te doen met calorieën tellen en drie maal daags voldoende te eten werkt bij mij.

Mijn doelstelling? Weer een gezond gewicht volgens die BMI schaal

Af en toe pak ik het boek erbij voor inspiratie voor recepten of informatie. Ik heb eerlijk gezegd geen fase III gevolgd, met heel strikt alleen A-lijst voedingsmiddelen. Wel check ik regelmatig de lijsten en doe nog wat kleine aanpassingen.

De doelstelling is weer een gezond gewicht volgens die BMI schaal. Niet omdat het voedingscentrum dat zegt, maar diabetes is een familiekwaal en dat wil ik graag voorkomen. De eerste kilo’s gaan lekker snel, na twee maanden en 4 kg gaat het wat langzamer. Het maakt me niet meer uit, want er is nog een winst: ik voel me veel fitter. Meer energie, geen afterlunch dips en geen opgeblazen gevoel. En na een paar maanden verdwijnen langzaam de andere overtollige kilo’s en bereik ik mijn doel, 5 maanden na het oogsten van de rucola.

Heerlijk uit mijn comfortzone blijven stappen

En nu? Gewoon doorgaan. Wekelijks een verse oogst van de Herenboeren, helpt je heerlijk uit je comfortzone stappen en die ‘vergeten groentes’ te eten. Of zelf zuurkool te maken dankzij een inspirerend filmpje van Herenboeren De Groote Heide: https://vimeo.com/478823373. Inspiratie komt van internet, bijvoorbeeld https://ketoenzo.nl/gezondheid/lchf/rode-kooltaart-met-appeltjes/ en via kookboeken in de kast waar ik weer hele nieuwe, passende gerechten in ontdek.

GezondDorp, dat zijn wij!

Heb je zelf ook een mooie verhaal? We horen het graag! We zijn namelijk steeds op zoek naar praktijkverhalen voor op de website van GezondDorp en onze volgende nieuwsbrief. Ook als niet-deelnemer aan het project kun je natuurlijk je verhaal met ons delen. Stuur een mail naar info@gezonddorp.nl.

szandje