Bosbaden: tempo verlagen en zintuigen bewust inzetten
De natuur is een geweldige hersteller

14 november 2020

Op zaterdagmorgen 14 november hebben wij met een klein groepje deelgenomen aan een workshop Bosbaden, verzorgd door Ine Jacobs.

U vraagt zich wellicht af wat je je daarbij kunt voorstellen.
Letterlijk vertaald ga je baden in het bos. Dat is het dus niet.
Wat je wel gaat doen tijdens zo’n workshop wil ik jullie in dit korte verslag vertellen.

Een eerste kennismaking

Om te beginnen verzamelen we op een rustige plek aan de rand van het bos. In ons geval in Leenderstrijp. Na een korte kennismaking (vanwege Corona, natuurlijk op gepaste afstand) legt Ine uit wat het doel is van Bosbaden.

Het doel is vooral om:

 • te onthaasten,
 • te genieten van wat de natuur ons te bieden heeft
 • de spanning van het jachtige leven voor even los te laten en
 • je opnieuw te “aarden” door bewust contact te maken met de grond (aarde) en daardoor je lichaam min of meer te resetten.

Ine geeft tussendoor ook nog wat uitleg, zoals dat bosbaden oorspronkelijk in Japan is ontstaan en dat er ook wetenschappelijk aangetoond kan worden dat bosbaden helpen om mensen zich energieker en meer uitgerust te laten voelen. Het versterkt je afweersysteem en vergroot daardoor je weerstand tegen ziekten en virussen.

Wat  hebben wij tijdens de ca. 2,5 uur durende workshop gedaan?

Vooral onze zintuigen veel bewuster gebruikt door ons achtereenvolgens volledig te concentreren op één van onze volgende zintuigen: voelen, ruiken, horen, zien en proeven.

Voelen: Bij voorkeur op blote voeten door het gras, bos en mos lopen, maar ook met de handen aan de structuur van alles wat je tegenkomt, zoals takjes, struiken, bomen.

Ruiken: ruik maar eens aan wat je allemaal tegenkomt in het bos. Zeker in de herfst met de geurende -soms stinkende- paddenstoelen, de aardegeur van het zand aan het mos, de bladeren, die een frisse geur afscheiden als je er even overheen krast met je nagel.

Horen: Even concentreren op datgene wat je hoort. Opmerkelijk weinig bijgeluiden in het bos in Leenderstrijp. Af en toe een ATB-er, maar vooral vogels, de wind en ritselende bladeren. Zien: Je staat er niet bij stil, maar als je door het bos loopt of fietst wordt dat door veel mensen als rustgevend ervaren. Toch, als je goed kijkt, is er een veelvoud van dingen te zien. Veel bomen, struiken, gras in verschillende groeistructuren, maar toch een harmonieus geheel vormend. Vermoedelijk komt dat onder meer door de kleuren (veel groen, bruin, geel, oker en blauw; weinig harde/felle kleuren, zoals rood en oranje). De structuur van de groeivormen zijn vaak V-vormig. Dat zie je bij bomen en struiken, maar deze structuur zie je ook terug op veel gedetailleerder niveau, zoals bijvoorbeeld in bladnerven. Het is de moeite waard om ook tijd te nemen voor het waarnemen van details.

En tot slot nog het proeven. [spoiler] Ine had in haar rugzak een thermoskan met heet water en kruidenthee meegebracht, zodat iedereen na afloop een heerlijk kopje thee kon drinken. Tijdens de thee kon iedereen de ervaringen van het bosbaden even laten bezinken en er was gelegenheid om de belevingen te delen met de andere deelnemers.

Het is een bijzondere, maar vooral ontspannende ervaring, die elementen in zich heeft van mediteren, maar ook wel herkenningspunten heeft die lijken op ontspanningsoefeningen. Je leert de natuur beter beleven door alle zintuigen bewuster te gebruiken.
Een ervaring, die de moeite meer dan waard was.

Zelf de natuur maximaal ervaren?

Ervaren dat een verblijf in een natuurlijke omgeving ons lichaam op veel verschillende manieren beïnvloedt. Wil je meer kennis opdoen over het effect van de natuur op lichaam en geest en vooral ook ervaren wat het met je doet?

Ine Jacobs organiseert – bij voldoende deelname – workshops in de Heldense bossen en in de omgeving van het Leenderbos. Starttijd 10.00 uur, eindtijd tussen 12.00 en 12.30 uur. Deelname is op basis van een vrijwillige bijdrage. Inschrijven doe je eenvoudig online.

 • maandag 30 november Heldense Bossen Peel en Maas
 • zaterdag 5 december Heldense Bossen Peel en Maas
 • zaterdag 12 december Leende Noord Brabant
 • maandag 14 december Heldense Bossen Peel en Maas
 • zaterdag 19 december Leende Noord Brabant
 • maandag 21 december Heldense Bossen Peel en Maas
 • zondag 27 december Leende Noord Brabant
 • maandag 28 december Heldense Bossen Peel en Maas

Bosbaden onder begeleiding heeft als voordeel dat zij je helpt bij het los laten van gedachten, het maximaal kunnen ervaren van de natuur en ondersteunt met in het ‘hier en nu zijn’. Eenvoudig aanmelden via online formulier. Meer informatie: Ine Jacobs 06-38925468 of info@running-company.nl.

Praktische informatie
 • Iedereen kan meedoen, het is geen wandel- of hikingtocht, we gaan bewust vertragen en m.b.v. de natuur onze zintuigen inzetten om tot rust te komen;
 • Het is geen fysieke inspanning, we lopen maximaal 20 minuten naar een plek waar het bosbaden zal plaatsvinden;
 • Pas je kleding aan de weersomstandigheden aan: meerdere laagjes met koud werkt fijn, bij regen eventueel een paraplu;
 • Neem een plastic zak en handdoek mee om op te zitten. Het laatste gebruik je ook om je voeten af te vegen als je ervoor kiest om geheel of gedeeltelijk met blote voeten mee te doen;
 • Bij aanmelding krijg je de exacte verzamellocatie door;
 • De workshops duren gemiddeld 2 uur tot 2,5 uur.

P.S. Mochten de data niet passen, of wil je graag met een eigen groep een Shinrin-yoku workshop? Dat kan natuurlijk ook, informeer gerust naar de mogelijkheden bij Ine Jacobs: 06-38925468 / info@running-company.nl.

GezondDorp, dat zijn wij!

Heb je zelf ook een concept wat past bij GezondDorp? We horen het graag! We zijn namelijk steeds op zoek naar verhalen van ondernemers voor op de website van GezondDorp en onze volgende nieuwsbrief. Ook als je gevestigd bent buiten Leende kun je natuurlijk je verhaal met ons delen. Stuur een mail naar info@gezonddorp.nl.

szandje