Waarom GezondDorp?

Volgens recent onderzoek zijn de gezondheidscijfers in zuidoost Brabant op het gebied van hart en vaatproblemen (oa overgewicht en medicatie voor hoge bloeddruk) hoger dan het landelijk gemiddelde. Helaas staan we hier als Leende in de top van onze regio. Opvallend is het feit dat we meer bewegen dan het landelijke gemiddelde, dus waar kunnen we de winst uit halen?

Het doel

Gezonder door eerlijke voeding. Natuurlijk kunnen we dit niet alleen! Leende is een hechte gemeenschap met veel initiatief. Wij hopen dan ook dat deze website als platform gaat functioneren voor initiatieven van de Leendenaren om aan de slag te gaan met hun leefstijl/voedingsstijl. Denk hierbij aan kookclubs, kookclinics, informatiebijeenkomsten met deskundigen, recepten die gedeeld worden etc.

Maar hoe mooi zou het zijn als u bij de lokale middenstand uw producten herkenbaar kunt vinden en aanschaffen. Wij hopen dan ook dat dit project veel lokale ondernemers in de voedselketen (tuinders, veehouders, winkeliers, horeca) stimuleert om mee te denken en binnen hun eigen branche in te spelen op de nieuwe en andere behoeften van de Leendse consument. Dat gaat dan over eerlijke, echte voeding, lokaal geproduceerd en te verkrijgen. Eieren, zuivel en vlees van dieren die op een natuurlijke wijze hebben geleefd en gegeten.

Voeding

De gebruikelijke voedingsrichtlijnen blijken echter in de praktijk van de spreekkamer bar weinig resultaat op te leveren, ook niet bij mensen die er gemotiveerd mee werken; de lichaamssamenstelling verbetert er niet door, de bloeddruk niet, de bloedsuikerspiegel niet en de vaatgezondheid niet (*).
Als we door middel van voeding goede verbeteringen in de gezondheidscijfers willen bereiken dan zullen die voedingsrichtlijnen dan ook structureel anders moeten zijn dan gebruikelijk. Daarover later meer.

(*) observatie over vele jaren zowel in de huisartsenpraktijk als in de hartrevalidatiespreekuren in het ziekenhuis.