Dé belangrijkste boodschap

Eet ECHT voedsel, vers en zo veel mogelijk onbewerkt, zo veel mogelijk lokaal/regionaal en met de seizoenen mee, geen geraffineerde suikers, weinig koolhydraten, gematigd eiwitten, ruim natuurlijke vetten.

Eet wanneer je trek hebt, totdat je je verzadigd voelt. Dus niet persé 3  hoofdmaaltijden per dag en al helemaal niet ook nog eens verplichte tussendoortjes.

Geen calorieën tellen, geen voedsel afwegen. Als je de goede dingen eet en de ongunstige dingen weglaat uit je voeding, gaat je hongergevoel veranderen en kun je na enkele weken prima “op je gevoel”  afgaan hoeveel je nodig hebt.

Wat zijn dan de goede dingen?

Wat is de basis van je dagelijkse voeding

  • Volop groenten, vers of vers ingevroren, met de seizoenen mee. Vooral groenten “boven de grond” (blad- en stengelgroenten) bevatten weinig koolhydraten. Groenten onder de grond (knollen, bollen, wortels) bevatten meer koolhydraten, evenals peulvruchten. Groenten uit de zee (zeekraal, zeewier, algen, kelp) bevatten veel belangrijke mineralen zoals bv jodium.
  • Vlees, vis, eieren en volle zuivelproducten voor noodzakelijke en veilige dierlijke vetten en eiwitten. Inclusief orgaanvlees zoals lever en niertjes (véél vitaminen en mineralen). Avocado, olijven, noten en paddenstoelen leveren goede plantaardige vetten en/of eiwitten.
  • Volle zuivel zoals verse (ongezoete) slagroom, crème fraiche, sour cream, volle yoghurt, volle kwark, hüttenkäse en alle soorten volvette kazen (bij voorkeur rauwmelks, geen light/mager/halfvol of 20+/30+).
  • Echte boter (roomboter, liefst grasboter), ghee (geklaarde roomboter), kokosolie, palmolie, palmpitolie en ossewit zijn goede bronnen van belangrijke verzadigde vetten, mogen ruim gebruikt worden en zijn de meest geschikte vetten voor verhitting zoals bij bakken, wokken, frituren.
  • Olijfolie (koude eerste persing = extra vierge) volop gebruiken als koude dressing, verrijken van gerechten of eventueel om gerechten in te sudderen op lage temperatuur.
Wat laat je weg?

Wat zijn de ongunstige dingen die je zoveel mogelijk wil vermijden?

  • Alle soorten suiker, alles met veel suiker toegevoegd en zeker vloeibare suiker zoals in frisdrank, sportdrank, energydrinks etc, maar net zo goed vruchtensappen, zelfs al zijn ze vers uitgeperst! Zoet broodbeleg.
  • Alles met veel zetmeel (brood, ontbijtgranen, pasta, rijst, aardappelen, couscous, peulvruchten) weglaten of ten minste zeer sterk minderen.
  • Alle producten vermijden waarop vermeld staat “light”, “mager”, “0% vet”, “halfvol”.
  • Koffiemelk, koffiecreamers (poeder) en nepzuivel op basis van soja.
  • Alle industrieel bewerkte vetten: margarines, alle vloeibare bak- en braadproducten en de meeste plantaardige oliën (sojaolie, maisolie, raapzaadolie, koolzaadolie, zonnebloemolie, slaolie, saffloerolie) niet gebruiken.
  • Alles wat kant-en-klaar is (maaltijden, soepen, sauzen etc.)
  • Fastfood, tofu, vegaburgers.
  • Alles wat zwaar industrieel bewerkt is; daarin zitten vaak veel calorieën uit koolhydraten en veel chemische stoffen (E-nummers) maar slechts weinig nutriënten (vitaminen en mineralen etc.).

Stelling op persoonlijke titel: ECHTE voeding heeft geen etiket en zit niet in een fabrieksverpakking.

Voedingslijsten Real Meal Revolutie 2.0

Groen, oranje, lichtrood, rood en grijs

De GezondDorp voedingslijst is een mooi en handig overzicht waarin je snel en overzichtelijk kunt terugvinden in welke categorie bepaalde voedingsmiddelen vallen. Zo kun je, in welke fase je je ook bevindt, makkelijk opzoeken of en hoeveel je ervan zou mogen eten. De voedingslijst is gebaseerd op de voedingslijst van de Real Meal Revolutie. 

Deze lijst helpt je op je weg naar gezondheid en indien noodzakelijk gewichtsverlies. De lijst bestaan ​uit vijf verschillende gekleurde lijsten met elk zijn eigen regels: groen, oranje A, oranje B, lichtrood, rood en grijs. Deze regels verschillen per fase, daarover lees je meer in ons boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘.