Knolgoed
Knolgoed

Cora Hoskens - 24 maart 2018

In mijn recepten komen knolgroenten voor. En dat roept vragen op, want veel knolgroenten zijn niet koolhydraatarm, omdat dat ze veel zetmeel bevatten. Graag leg ik je uit waarom ik deze recepten nog steeds gezond èn koolhydraatarm vind.

Hieronder staat een verkorte weergave van mijn blog die ik eerder publiceerde. Liever het hele artikel lezen inclusief de bronnen? Ga dan direct naar Keto en zo.

Image module
De 5 procent regel

Koolhydraatarme programma’s hanteren vaak ‘de 5 procent regel’. Dat houdt in dat je kijkt hoeveel koolhydraten er in 100 gram van een bepaald voedingsmiddel zit. Komt dat boven de 5 gram dan is het meer dan 5% en is het niet geschikt.

Ik denk dat het een redelijke regel is om in je achterhoofd te houden. Bijvoorbeeld als je etiketten bestudeert. Met name op potten, pakjes en zakjes. Maar nog steeds geldt: koolhydraten alleen zegt niet alles. De ene koolhydraat is immers de andere niet. Ze kunnen van nature in een product voorkomen of kunnen toegevoegd zijn.

Die laatste zijn veel ongezonder, maar het verschil zie je niet op het koolhydraten-overzicht. Ook zie je daarop niet of er weliswaar koolhydraatarme, maar ongezonde toevoegingen in zitten. Voor mij is de ingrediëntenlijst dan ook zeker zo belangrijk.

Vergeet niet hoe gezond knolgroenten zijn

Waarom ik knolgroenten niet meteen afschrijf bij een gezonde koolhydraatarme en vetrijke leefstijl? Ook al overschrijden ze de 5% regel. Knolgroenten zijn van zichzelf super gezond. Ze hebben de volgende positieve eigenschappen:

  • Ze vormen een goede bron van vezels en voedingsstoffen in een combinatie met complexe koolhydraten die je bloedsuiker niet zo snel laten pieken
  • Ofschoon ze wat natuurlijke suikers bevatten, hebben ze nog steeds een lage glycemische index doordat ze zoveel vezels bevatten. Door de vezels zijn ze ook ontstekingsremmend en zijn ze goed voor je darmwerking.
  • Ze vormen een goede bron van vitamine A en C. Deze zijn o.a. belangrijk bij het bestrijden van ontstekingen, het beschermen van je huid en ogen en het beschermen tegen schade door vrije radicalen. Vitamine A is belangrijk voor een goede hersenfunctie en geheugen.
  • Ze kunnen helpen bij gewichtsverlies, omdat ze je lang verzadigd houden en omdat ze door hun vezels ervoor zorgen dat je bloedsuiker niet teveel piekt.
  • Ze bevatten anti-oxidanten die helpen om kanker te voorkomen.
  • Ze zijn belangrijk voor een goede gezondheid van hart en bloedvaten en voor gezonde cholesterolwaarden. Veel knolgroenten bevatten ook veel kalium wat bijdraagt aan een gezonde bloeddruk en goede zenuwwerking.
Jij bepaalt, kijk naar je eigen situatie

Of knolgroenten op dit moment passen in jouw koolhydraatarme leefstijl is afhankelijk van je gezondheid en van de fase waarin je je bevindt. Want hoe gezonder je zelf bent, hoe gezonder knolgroenten voor je zijn. Dat klinkt misschien raar, maar het heeft te maken met je verdeling tussen goede en slechte darmbacteriën en met je insulinegevoeligheid.

Hoe gezonder je darmflora, hoe gezonder knolgroenten voor je zijn. De vezels in de knolgroenten zijn voedsel voor je goede darmbacteriën. Ze zetten de vezels om in vetzuren en op deze manier bevorder je de groei van nog meer goede darmbacteriën. Verder geldt dat als je gezond bent en geen last hebt van insuline ongevoeligheid, het bloedsuiker verhogende effect ook minder is.

Helaas zijn de zetmelen in knolgroenten voedsel voor òngezonde darmbacteriën. Heb je ongezonde darmflora, dan kan het verstandig zijn om eerst te werken aan het verbeteren van je darmgezondheid. Bijvoorbeeld door dagelijks pro-biotica te gebruiken. Dit kan bijvoorbeeld van toepassing zijn voor mensen met diabetes en met extreem overgewicht.

In de voedingslijsten van de Real Meal Revolutie staan zoete aardappelen bijvoorbeeld op de oranje lijst A. Dat betekent dat ze in alle fasen toegestaan zijn, maar dat de hoeveelheid wèl afhankelijk is van de fase waarin je je bevindt. In fase 1, 2 en 4 mag je ervan eten zoveel je wilt. In fase 3 (als je darmflora hersteld is en je echt in de gewichtsverlies-fase zit) mag je elke dag maximaal een handvol van iets wat op de oranje lijst A staat. Voor de zekerheid zou ik er in fase 2 ook voorzichtig mee zijn. Met name als je je darmflora nog moet herstellen. Meer over de voedingslijsten lees je hier: Wat mag ik nog wèl eten?.

Variatie is belangrijk

Of je nu wel of niet ervoor kiest om knolgroenten te blijven eten of ze op een gegeven moment weer te introduceren, het is altijd verstandig om zoveel mogelijk variatie aan te brengen in je voedingspatroon. Op die manier krijg je zoveel mogelijk verschillende voedingsstoffen binnen en voorkom je tekorten. Ook wissel je op die manier de koolhydraatrijkere groenten vanzelf af met koolhydraatarmere varianten.

Bron: Keto en zo.
Auteur: Cora Hoskens.

szandje

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.