José Spaan
Te hoge bloeddruk, geen operatie…

25 april 2020

Mijn naam is José Spaan (1955) en ik woon in het mooie Beek en Donk. Toen vorig jaar (begin 2019, red.) tijdens een medische keuring voor een operatie een hoge bloeddruk werd gemeten en ik pas geopereerd mocht worden als de bloeddruk was gedaald, moest er wat gebeuren….

Mijn collega Sanne van der Zanden vertelde ik over mijn te hoge bloeddruk. En zo kwam ik in aanraking met GezondDorp. Ik hoopte dat ik op die manier iets aan mijn gezondheid kon verbeteren. Ik heb het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand’ gekocht en ben heel sceptisch gestart met het programma. In mijn achterhoofd zal dat het toch niets uit zou halen… Al mijn pogingen om gewicht te verliezen hadden tot nu toe immers gefaald; ik had al tevergeefs diverse lijnpogingen achter de rug.

Inmiddels verslaafd aan mijn looprondje…

Nu een jaar later heb ik bereikt dat ik mijn operaties achter de rug heb en een aanzienlijk aantal kilo’s kwijt ben. Dat ik plezier heb gekregen in bewegen en nu chagrijnig word als ik mijn dagelijkse looprondje niet kan maken. Ik sport al mijn hele leven, onder andere fitnesstrainingen in de sportschool, maar daar ben ik nooit van afgevallen. Terwijl nu, met het wandelen, dat wel lukt.

Wat ik daadwerkelijk heb veranderd in mijn leven? Dat ik veel minder koolhydraten eet. De aardappelen, pasta en rijst laat ik met gemak achterwege. Terwijl daar mijn dagelijkse maaltijden uit bestonden. Bovendien eet ik nu veel meer verse groenten; wokken of een groentestamppotje.

Geen behoefte meer om te ‘sneukelen’…

Eerlijk gezegd vind ik niets lastig aan deze leefstijl. Mijn eerdere pogingen gingen allemaal de mist in, omdat ik ‘s avonds lekkere trek kreeg en als single geen rem had om niet te gaan ‘sneukelen’. Nu mag ik zoveel groenten eten als ik wil, heb ik geen honger en ook heb ik geen behoefte meer aan zoetigheid of snacken in de avond.

Mijn maaltijden bestaan nu uit 2 sneetjes koolhydraatarm brood met beleg, zoals kipfilet of 100% pindakaas in de ochtend. Inspiratie hiervoor haal ik trouwens ook uit het eerdergenoemde boek. In de middag varieer ik met kwark, yoghurt met notenmix of 2 sneetjes koolhydraatarm brood. ‘s Avonds maak ik één van de gerechten uit het boek met veel groenten. Mijn favoriet is de bloemkoolbom…en verder varieer ik heel veel.

Al 6 zakken kleding weggedaan…

Mijn familie/vrienden vinden het wel leuk en ook wel raar. Niet gek want ik zie er nu echt anders uit nu ik 40 kilo lichter ben….ze vinden me bijna een ander persoon. Mijn omgeving vindt het uiteraard wel super knap van mij en toch heb ik ze nog niet over kunnen halen. Het weglaten van aardappelen, pasta en rijst lijkt een enorme drempel. Eigenlijk moeten ze het boek aanschaffen om te zien wat je allemaal wél kan eten en hoe lekker het is.

Ik heb al 6 zakken kleding weggedaan, en ik ben nog niet op mijn streefgewicht, ik val nog steeds af en voel me goed bij deze manier van leven. Ik ga lekker zo door!

 

P.S. Wist je dat José eens in de zoveel tijd heel bewust een SAS-dag heeft? Deze dag staat voor ‘schijt aan Sanne’ en daar kan ze extreem van genieten.

Jose met hoge bloeddruk
GezondDorp, dat zijn wij!

Heb je zelf ook een mooie verhaal? We horen het graag! We zijn namelijk steeds op zoek naar praktijkverhalen voor op de website van GezondDorp en onze volgende nieuwsbrief. Ook als niet-deelnemer aan het project kun je natuurlijk je verhaal met ons delen. Stuur een mail naar info@gezonddorp.nl.

szandje