Aspergegratin

13 april 2020

Asperges worden ook wel het witte goud genoemd. En terecht. Want de groente schittert door haar mooie ‘uiterlijk’, een grandioze smaak én haar gezonde voedingswaarde. Het aspergeseizoen is kort en precies daarom is het zaak volop te genieten van deze groente die voor een culinair hoogtepunt zorgt tijdens het voorjaar. Wat te denken van deze heerlijke aspergegratin? Echt de moeite waard om uit te proberen en bovendien helemaal niet ingewikkeld; proef de lente!

Voor 2 personen

Ingrediënten:

  • 1 kg witte asperges
  • 300 gr gerookte zalm (met dille)
  • 300 gr crème fraîche
  • 100 gr geraspte kaas
  • 1 teen knoflook
  • boter
  • zout
  • mosterd-dille-saus (optioneel)

Recept en foto van Sanne van der Zanden.

Bereiding:

Asperges goed schillen en de onderkant verwijderen. Laat ze in kokend water 5 tot 10 minuten koken, giet het water af en laat ze afkoelen. Meng de crème fraîche met zout, peper en uitgeperste knoflook (en voeg naar smaak mosterd-dille-saus toe). Vet een vuurvaste vorm in en vul de schaal laag voor laag; asperges, gerookte zalm (met dille), crème fraîche. Sluit af met een laag crème fraîche en strooi daarover de geraspte kaas. Bak in een oven tussen de 180 en 200’C in ongeveer 20 minuten bruin.

Proef de lente!

>> GezondDorp voedingslijst: Oranje lijst vanwege de crème fraîche.

szandje