Eskimo’s inspireren Leende
Eskimo’s inspireren heel Leende om massaal af te vallen

LEENDE – Drie artsen in Leende willen proberen al hun dorpsgenoten te laten afvallen zodat ze gezonder worden en de kwaliteit van hun leven beter wordt. De artsen zijn geïnspireerd door een eskimodorpje en ze gaan zelf voorop in de strijd. Ondertussen volgen Leendenaren hun artsen massaal in de strijd tegen de kilo’s.

Twee jaar geleden bleek uit een onderzoek dat het bmi-gemiddelde van Leendenaren een paar procent hoger is dan het landelijk gemiddelde. In gewone mensentaal betekent het dat inwoners van Leende gemiddeld zwaarder zijn.

Geïnspireerd door eskimo’s
Sportarts Hans van Kuijk van het Sint Annaziekenhuis was ondertussen in de ban geraakt van het verhaal van een eskimodorp. De mensen daar leefden van vis en vet en waren gezond. Tot de Amerikanen kwamen met  hun big cokes en big macs. De gezondheid van de eskimo’s ging rap achteruit. Op een bepaald moment besloten de dorpelingen de Amerikaanse welvaart af te schaffen en meteen keerden de levensverwachting ten goede.

Van Kuijk woont in Leende en samen met de plaatselijke huisartsen Van den Hurk en De Vocht sloegen ze de handen ineen om  bij wijze van spreken – dezelfde weg op te gaan als de eskimo’s.

Een stuk fitter
De dokters gaan zelf voorop in de strijd. De Vocht: “Ik ben nu zelf twee maanden bezig met een gezonde levensstijl en ik ben al acht kilo kwijt en ik voel me een stuk fitter”.

Het geheim: geen koolhydraten meer. De patiënten van de artsen reageren heel goed. Er zijn er al heel wat die mee doen en twee informatiebijeenkomsten voor het hele dorp zijn zo goed als volgeboekt.

“Onze patiënten zijn heel enthousiast”,  zegt De Vocht. “De eerste resultaten zijn ook goed. Er zijn al mensen die zich echt veel beter voelen”.

De Vocht benadrukt dat de actie van de artsen vooral een succes kan worden omdat Leende een kleine gemeenschap is met maar twee huisartsen in één praktijk. “Het is allemaal overzichtelijk en we kunnen elkaar gemakkelijk stimuleren”, aldus dokter De Vocht.

GezondDorp

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.