LCHF Leefstijl, hoe zit het met zuivel?
Melk in een menselijk voedingspatroon?

Hans van Kuijk - 25 februari 2018

Vanuit de hoek van het “Paleo dieet” of “oervoeding”, komt het argument dat we in de oertijd geen dieren hielden voor hun vlees en melk en dat daarom melk niet thuishoort in het menselijk voedingspatroon. Als je een vergelijkbaar argument voor plantaardig voedsel zou opwerpen, dan zou je zeggen dat we in de oertijd onze doorgecultiveerde groenten en fruitsoorten helemaal niet kenden. Zouden we die dan eigenlijk ook niet moeten eten?

Is het wel lactose-overgevoeligheid?

Lactose is melksuiker en er zijn grote verschillen tussen diverse volkeren betreffende het kunnen verdragen/verteren van lactose. Van het Aziatische ras bijvoorbeeld is een zeer groot percentage intolerant voor lactose, terwijl mensen van het Kaukasische ras -waartoe we in Noord West Europa behoren- dankzij een genmutatie veelal wel lactose kunnen verteren. Als er geen lactose-intolerantie in het spel is, dan is zuivel een prima bron van eiwitten, vetten en diverse nutriënten en mineralen, waarvan vooral calcium vaak een belangrijke rol wordt toegedicht.

Vanuit de hedendaagse gezondheidszorg worden mensen nogal eens gediagnostiseerd met lactose-overgevoeligheid of zelfs lactose-intolerantie. Waarschijnlijk wordt heel vaak deze diagnose ten onrechte vermoed en betreft het eigenlijk een probleem met de vertering van de melkeiwitten en niet van lactose.

Maak het je darmbacteriën niet onnodig lastig

Dat heeft te maken met het pasteuriseren of steriliseren. Daarmee worden alle levende enzymsystemen in de melk gedood. Daarmee verdwijnt de zogenaamde pre- en prebiotische werking die het van oorsprong heeft. Daardoor wordt het voor onze darmbacteriën veel lastiger om de melkeiwitten te verteren. Eigenlijk zou je dus het liefste rauwe melk drinken of rauwmelkse zuivelproducten eten.

Daarnaast heeft onze darmflora veel last van bepaalde stoffen in graanproducten die tegenwoordig zeer ruim in het voedselpakket aanwezig zijn. Vroeger werd graan alvorens we het aten altijd eerst geweekt, gegist of gefermenteerd en daarmee werden die ‘vervelende stoffen’ onschadelijk gemaakt. In de praktijk van mensen begeleiden in een LCHF leefstijl valt op, dat na enige tijd graanvrij eten een substantieel deel van diegenen die dachten lactose-overgevoelig te zijn, wel degelijk zuivel kunnen verdragen, zeker als dat rauwmelkse zuivel is.

Hoeveelheid suiker in zuivel

Melk bevat dus lactose, melksuiker. Lactose smaakt niet zo zoet en daarom heb je het niet zo in de gaten, maar in een glas melk van 200 cc inhoud zit ongeveer 9 gram lactose, dat zijn 2 suikerklontjes! Als de melk gefermenteerd is voor de bereiding van yoghurt, kwark, hangop of kaas, dan is een groot deel van de lactose verdwenen. Daarmee worden de verhoudingen van eiwitten-vetten-koolhydraten gunstiger. In de tabel zijn deze verhoudingen voor verschillende soorten melk op een rijtje gezet. (Aanvulling: van links naar rechts per cel lees je hier de verhoudingen van eiwitten (E), vetten (V) en koolhydraten (KH).) Zo kun je zelf kijken en kiezen wat je het liefst zou willen nuttigen in een LCHF leefstijl.

Voor diegenen die het lezen van een tabel lastig vinden, hier in het kort mijn conclusies: volle melk of amandelmelk heeft de beste verhoudingen, voor vrouwen is eventueel sojamelk een alternatief. Nog liever dan de melk zelf eet je de gefermenteerde zuivelproducten die er van gemaakt worden. Natuurlijk kies je ook dan de volvette varianten. En het allerliefste op rauwmelkse basis vanwege de enorme gevarieerde pre- en prebiotische werking (met de uitzondering voor vrouwen die zwanger zijn of hopen te worden vanwege het infectiegevaar voor de vrucht).

 

Hans van Kuijk

Image module
szandje