Zitten is het nieuwe roken
Hoe zit dat nu eigenlijk?

Hans van Kuijk - 21 april 2018

Een gezonde leefstijl bevat naast goede voeding ook elementen als voldoende en goede kwaliteit slaap, een goed en natuurlijk bioritme, voldoende ontspanning, goede sociale contacten, nuttige en maatschappelijk zinvolle bezigheden en natuurlijk voldoende lichaamsbeweging.

Zit minder dan 4 uur per dag

Hoe zit dat met die lichaamsbeweging? Bewegen we wel genoeg? En als we niet genoeg zouden bewegen, hoe erg is dat dan? Nou daar zijn voldoende gegevens over. Om maar meteen met de titel van dit stuk aan de slag te gaan; hoe is ons zitgedrag? De gemiddelde Nederlander zit zo’n slordige 9 uur per dag blijkt uit metingen uit 2015. Een jongere tussen 12- 20 jaar zit zelfs 10,4 uur/dag. Dat is nogal wat, het advies is namelijk om minder dan 4 uur per dag “op je krent” te zitten!

Nu zou het nog best zo kunnen zijn dat we naast al die uren zitten toch nog voldoende bewegen. Dat kunnen we spiegelen aan de zogenaamde Beweegrichtlijnen waaronder de Nederlandse Norm Gezond Bewegen; minimaal 30 minuten per dag op minstens 5 dagen per week matig intensief bewegen, waarbij minimaal 2 maal per week oefeningen gedaan worden ter verbetering van kracht, lenigheid en coördinatie. Het blijkt dat minder van de helft van de Nederlanders aan deze norm voldoet (47%), waarbij ook hier weer de mensen op middelbare schoolleeftijd het veruit het slechtst doen (31%).

Voldoende bewegen heeft positieve effecten op ziekten

Conclusie tot zover: we zitten te veel en we bewegen te weinig, vooral de jeugdigen onder ons! Hoe erg is dat? Ook daar zijn cijfers over: het blijkt dat één op de vijf nieuwe gevallen van beroerte (herseninfarct) puur en alleen te wijten is aan lichamelijke inactiviteit. (Dus los van de andere risicofactoren als roken, stress, ongezonde voeding, erfelijke aanleg etc.) Hetzelfde geldt voor hartinfarcten; 20% van de nieuwe gevallen wordt enkel en alleen veroorzaakt door inactiviteit. Voor suikerziekte (diabetes type 2) is dat 10%. Als je dan beseft dat de meeste mensen die te weinig bewegen ook nog wel een aantal andere risicofactoren voor deze aandoeningen bezitten, dan betekent dat nogal wat!
Is het aangetoond dat voldoende bewegen positieve effecten heeft op bovenbeschreven ziekten en risicofactoren? Jazeker, wel degelijk! Voldoende lichaamsbeweging verlaagt op een directe manier het risico op beroerte, borstkanker, kransslagader ziekten (zoals hartinfarct), depressie, diabetes type 2, dikke darm kanker, osteoporose en valincidenten bij ouderen.

Daarnaast is er nog op indirecte manier een verbetering van bloeddruk, botdichtheid, cognitief functioneren (focus, aandacht, concentratie, geheugen etc.), glucosetolerantie en insulinegevoeligheid, gewicht en vetpercentage, cholesterolverhoudingen en het triglyceridengehalte (vetzuren) in het bloed. Als we een medicijn zouden hebben dat al deze positieve effecten bezit dan zou het de uitvinders gegarandeerd een Nobelprijs opleveren. Maar voldoende bewegen doet dit allemaal! Is simpel. En is ook nog eens gratis en veilig voor kinderen!

Zit minder, beweeg meer!

Beweeg dagelijks minimaal een half uur: dat hoeft geen sporten te zijn, wandelen, fietsen of tuinieren of iets dergelijks mag ook. En besteed daarnaast twee keer per week een kwartiertje aan wat extra oefeningen voor kracht, lenigheid en coördinatie. Daarmee heb je je gezondheidswinst al te pakken. En realiseer je dat het op een laagdrempelige manier in Leende kan samen met anderen:

Niet helemaal wat jij zoekt? Er is veel meer aanbod in Leende! Wat dacht je van een 55+ les in de beweegtuin, bootcamp, fitness in kleine groepen, kickbocksen, massages, yoga of zumba? Of spreek zelf iets af om onze prachtige omgeving of dorp in te trekken met elkaar.

Mijn (gratis) doktersvoorschrift is dan ook: “Exercise = Medicine”. Doen!

Hans van Kuijk, sportarts

Bron: www.volksgezondheidenzorg.info

szandje