De 4 fases van de Banting methode en de Real Meal Revolutie
Voor altijd keto dankzij 4 fases

Cora Hoskens - oktober 2018

Vanuit GezondDorp adviseren we de voedingslijsten van de Real Meal Revolutie (RMR). Wist je dat RMR 4 verschillende fases onderscheidt? Cora Hoskens zet het in haar blog “Voor altijd keto” mooi uiteen.

Hieronder een verkorte weergave van haar eerder gepubliceerde blog. Liever het hele artikel lezen inclusief de bronnen? Ga dan direct naar Keto en zo.

1. Observatie: de voorbereiding

De Real Meal Revolutie kent als eerste de observatiefase. Dit is een korte periode van een week, waarin je gaat opschrijven wat je allemaal eet. Dit is ter bewustwording en gaat vooraf aan het volgen van een koolhydraatarm en vetrijk dieet. In deze periode kun je jezelf inlezen en ook alvast boodschappen doen voor de volgende fase.

2. Herstel: herstel van voedingsstoffen en darmflora

De Real Meal Revolutie kiest voor een zachte en gezonde overgang naar je nieuwe leefstijl. Dit gebeurt tijdens de herstelfase.

Je schrapt hierin alle voedingsmiddelen van de rode lijst. Dit zijn onder andere alle voedingsmiddelen met toegevoegde suiker, glutenhoudende granen en ongezonde vetten zoals margarine, halvarine en plantaardige olie. Dit zijn de voedingsmiddelen die niet bij een gezonde koolhydraatarme en vetrijke leefstijl horen.

In de herstelfase ga je voedingsmiddelen toevoegen die een gezonde basis gaan vormen. Ze zorgen voor een goede (darm)gezondheid. Dit zijn bijvoorbeeld dagelijkse porties pro- en prebiotica en bottenbouillon.

3. Transformatie: het ‘grote’ gewichtsverlies

Daarna komt de fase waarin je je kunt richten op gewichtsverlies. In deze fase is typisch de hoeveelheid koolhydraten het laagst. Je wilt immers je insuline laag houden, zodat je bij je eigen vetvoorraad kunt. Ook zal de hoeveelheid vetten die je nodig hebt, het laagst zijn. Je hebt immers voldoende voorraad aan energie om aan je ‘dagtotaal’ bij te dragen.

Bij de Real Meal Revolutie wordt dit de transformatiefase genoemd. Er worden extra voedingsmiddelen geschrapt en van andere voedingsmiddelen wordt de maximale hoeveelheid (verder) beperkt. Je blijft wel vasthouden aan de goede gewoontes uit de herstelfase.

Deze periode duurt tot je je ideale gewicht bereikt hebt. Bij sommige gaat het gewichtsverlies als een speer, bij andere mensen gaat het heel geleidelijk. Is gewichtsverlies niet op jouw situatie van toepassing, dan kun je deze fase overslaan.

4. Onderhoud: blijvend gezond en op gewicht

Heb je je gewichtsdoelen bereikt, dan komt er een zogenaamde onderhoudsfase. Het doel van deze fase is om dit een leefstijl te maken voor de rest van je leven waarin je je bereikte gezondheid en gewicht kunt behouden.

Sla vooral deze fase niet over, want deze zorgt voor meer vrijheid in je keuze voor voedingsmiddelen. Op die manier kun je het de rest van je leven blijven volhouden met volop keus en variatie in gezond en lekker eten! In deze fase ga je namelijk uitzoeken welke voedingsmiddelen je weer kunt toevoegen terwijl je op gewicht blijft. Voedingsmiddelen van de oranje voedingslijsten bijvoorbeeld. Kijk hoe je lijf er op reageert. Zoek uit waar je grenzen liggen. Blijf wel vasthouden aan de algemene regels van de voedingslijsten.

Dit is dus de fase waarin er weer meer ruimte komt. Je kunt weer meer koolhydraten toevoegen. Nog steeds uit gezonde bronnen uiteraard. Denk aan een zoete aardappel, of wat fruit. Experimenteer en blijf aanpassen indien nodig. Een andere levensfase, meer stress, veranderende hormonen, ander bewegingspatroon… Het kan er allemaal toe leiden dat wat gisteren nog werkte, vandaag niet meer de goede aanpak is.

Bron: Keto en zo.
Auteur: Cora Hoskens.

 

P.S. Meer over de “Real Meal Revolutie lijsten” lees je hier.

szandje

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.