Fons en Ans van den Heuvel
Fons wilde niets van GezondDorp weten…

26 maart 2019

“Geen brood en geen aardappelen…wat blijft er dan nog te eten over?”. Fons van den Heuvel woog 120 kg, met een lengte van 186 cm viel dat eigenlijk wel mee. Toch zat er een behoorlijke ‘bierbuik’ in de weg, vooral als hij in de spiegel keek. Daarom mocht hij best wat afvallen. Zijn vrouw Ans woog 58 kg en ze vond dat er bij haar ook wel wat kilo’s af mochten; haar streefgewicht was 54 kg. Doordat de koolhydraatarme leefstijl met gezonde vetten in 2016 het gesprek van de dag was in GezondDorp Leende, lazen Fons en Ans er ook regelmatig wat over. En, niet onbelangrijk, de recepten die voorbij kwamen zagen er acceptabel uit. Ans zei: “Als jij dat nu doet, doe ik mee!”. Tot op de dag van vandaag eten ze ‘min of meer’ volgens de richtlijnen van GezondDorp. Fons weegt inmiddels 105 kg en Ans 54 kg. Misschien kan Fons nog wel naar de 100 kg, maar eigenlijk zijn er te vaak ‘escapes’ die hij zichzelf gunt….bier blijft favoriet en dat zet gewoon enorm aan.

Als de kinderen komen, dan eten ze gewoon mee. Dochter geniet van de groenten en schoonzoon ook, die noemt het ‘dwars door d’n tuin-eten’. Ze zijn echter ‘niet streng in de leer’, soms zetten ze de ‘Pizzaretta’, een pizzaoventje, op tafel….heel gezellig, en dan eten ze gewoon de deegbodem, terwijl de zoon óók een uitgebalanceerd eetpatroon volgt. Ook een taartje op een feestje slaan ze niet af en ‘s avonds gaat er gezellig een glaasje wijn in. De ‘meidenavond blijft de meidenavond’ en tijdens de kaartavond wordt er ook wel eens gewoon bier gedronken. Hoewel het tijdens het uit eten echt geen enkel probleem is om het stokbroodje vooraf, de aardappelvarianten of pasta te laten staan, slaan ze nooit ‘n dikke ijsco er achteraan over.

Vroeger en nu…

’s Ochtends eten ze altijd volle of Griekse yoghurt met fruit; mandarijn en peer (oranje lijst B). ’s Middags vaak een salade met tonijn of kaas, walnoten en ei. En ’s avonds altijd veel groenten; waarbij spruitjes, boontjes, worteltjes met wokgroenten het ‘main menu’ vormen. Het bedje zeg maar, met daarop vis of vlees. En als afsluiter vaak weer yoghurt met fruit en een dikke toef slagroom. Als variant maakt Fons eens in de veertien dagen een omelet met groenten en kaas.

Dat was eens heel erg anders… Ontbijt en lunch bestonden altijd uit brood, de avondmaaltijd bevatte 5 dagen aardappelen en 2 dagen pasta. “De pasta gewoon vervangen door courgetti da is ‘m nie”,  vindt Fons, “dat is gewoon niet te vergelijken”. En eigenlijk vinden ze dat ook niet lekker. Soms duikt Fons in de recepten om eens wat andere koolhydraatarme maaltijden met gezonde vetten te koken, hoewel ze het niet zo spannend vinden van een schitterend bord met liflafjes te eten …gewoon de eerder genoemde groenten met een lekker stuk vis of vlees.

Dat vette eten…addertje onder het gras?

Op deze manier houden ze het nog heel lang vol. Hoewel ze toch vaak discussiëren over het vele vet dat ze eten: “Je hart zwemt in het vet”, wordt dan gezegd, “Zou dat nu echt niet ongezond zijn?” De media tuimelt over elkaar heen om er wat van te vinden. “Wij voelen ons er senang onder, waarom zouden we het niet blijven doen totdat het tegendeel is bewezen?”

Het is absoluut geen opgave. De omgeving ziet nog steeds dat ze afvallen en complimenten ontvangen ze nog iedere dag. Ans mag niet meer afvallen vindt Fons. Hij zelf vindt het echt fijn dat bij hem de kilo’s eraf zijn, heerlijk met fietsen, lopen en bewegen. En nog steeds Bourgondiër!

GezondDorp, dat zijn wij!

Heb je zelf ook een mooie verhaal? We horen het graag! We zijn namelijk steeds op zoek naar praktijkverhalen voor op de website van GezondDorp en onze volgende nieuwsbrief. Ook als niet-deelnemer aan het project kun je natuurlijk je verhaal met ons delen. Stuur een mail naar info@gezonddorp.nl.

szandje