Magda Dreverman
Ik wilde niet lijnen met één cracker…

25 april 2019

Mijn naam is Magda Dreverman (1963) uit Mierlo. Ik ben een alleenstaande moeder van twee zonen van 20 en 17 jaar en heb een winkel in tabakszaken, loterijen en snoep in Mierlo. Door het jarenlange ‘niet echt letten op mijn gewicht’ en de ‘overgang’ bleven de kilo’s echt op m’n heupen hangen en ook op andere plaatsen waar ik ze niet wilde hebben. Ik was onderhand klaar met het kopen van kleding in grote-maten-winkels, maar wilde niet gaan lijnen zoals ik het gewend was; op een cracker met 20+ kaas zou ik de dag niet doorkomen.

In het voorjaar van 2017 kwam ik bij toeval het project GezondDorp tegen en ik kwam in contact met de praatgroep “Community Gezond Leven” in Leende. Ik leerde veel van de leden van deze groep, die al een half jaar eerder waren gestart met koolhydraatarm eten. Tips, recepten en adresjes werden uitgewisseld om elkaar te ondersteunen. De groep is intussen wat uit elkaar gevallen, maar nog steeds is er een groepje dat onderling contact heeft.

Na een jaar 20 kilo kwijt en fitter!

Thuis begon ik koolhydraatarm te eten. Ik kookte al nooit veel uit pakjes en potjes en nu gebeurt dat vrijwel helemaal niet meer. In het begin voelde ik me vaak opgeblazen, en merkte ik nog niet veel van het ‘energieke’ gevoel waar iedereen het over had. Maar ik zette door, ik merkte dat het me best makkelijk afging, ook al moest ik m’n lekkere volkoren boterhammen met hagelslag laten staan. Zeker toen ik begon te merken dat m’n broeken losser gingen zitten was het een stimulans om door te gaan. Na een jaar was ik zo’n 20 kilo kwijt en voelde me fitter, energieker en beter in m’n vel zitten. Ik kon weer kleren kopen in gewone winkels en paste soms zelfs in een M!

Met een winkel aan huis heb ik natuurlijk geluk; tussen de middag ben ik thuis en dan bak ik als lunch vaak eieren, maak ik een salade of neem ik yoghurt met het een en ander erin. Als avondeten neem ik bijvoorbeeld roerbakgroenten met gehakt en dan in de oven, of bloemkool met spekjes en mascarpone of pizzaatjes van aubergine. Maar ook vaak gewoon groente en vlees, net als mijn kinderen, maar die nemen er dan wel aardappels of pasta bij.

Af en toe is het moeilijk om de verleiding van drop te weerstaan, maar ik kijk niet meer om naar friet, chips, pizza of hamburgers. Ik zou wat meer moeten bewegen, maar sporten is nooit mijn hobby geweest en met een zesdaagse werkweek komt het er vaak ook niet van…

“De Baktantes bakken koolhydraatarm”…

Door mijn winkel kom ik vaak in gesprek met mensen die mij vragen hoe ik zo afgevallen ben of die zelf ook met koolhydraatarm eten bezig zijn. Ik liet ze ooit proeven van de crackers en broodjes die ik zelf ben gaan maken; die eet ik elke ochtend met roomboter en kaas.

De vraag naar ‘mijn crackers’ werd groter en zo ben ik samen met een vriendin als hobby “De Baktantes bakken koolhydraatarm” begonnen. Op Facebook laten we de producten zien die mensen hier bij mij in de winkel kunnen kopen. Kleinschalig, maar wel leuk. Zo maken we meer mensen enthousiast over deze leefstijl, want lijnen is nergens goed voor!

GezondDorp, dat zijn wij!

Heb je zelf ook een mooie verhaal? We horen het graag! We zijn namelijk steeds op zoek naar praktijkverhalen voor op de website van GezondDorp en onze volgende nieuwsbrief. Ook als niet-deelnemer aan het project kun je natuurlijk je verhaal met ons delen. Stuur een mail naar info@gezonddorp.nl.

szandje