Spitskoolsalade met witvis

20 september 2020

Heb je uit de kraam van een Herenboerderij (zoals Herenboeren De Groote Heide) ook een spitskool meegenomen? Spitskool is familie van de witte kool. Hij heeft een spitse vorm, een zachte smaak en is wat sappiger en lichter verteerbaar dan witte kool. Spitskool is ideaal om te koken, te stoven, te smoren en te roerbakken. Je kunt er allerlei Westerse en Oosterse gerechten mee maken. Probeer bijvoorbeeld eens deze spitskoolsalade met witvis.

P.S. Mocht je de Chinese kool gekozen hebben, dat kan natuurlijk ook! Door zijn knapperige en enigszins zoete smaak doet Chinese kool het vaak goed bij kinderen.

Voor 1 persoon.

Ingrediënten:

  • 75-100 g witvis: koolvis, kabeljauw, schelvis
  • zout
  • kerrie
  • 1/2 – 1 friszure appel
  • 1 bosuitje
  • 1 avocado
  • 125-150 g spitskool (of Chinese kool)
  • olijfolie
  • klein scheutje pompoenpit- of sesamzaadolie
  • kerriemayonaise of mayonaise met kerrie
  • 1 el gepelde hennepzaadjes
  • 1 el geroosterd sesamzaad

Recept en foto van Oergondisch Genieten.

Bereiding:

Bak de vis op een laag vuur in wat olijfolie net gaar. Voeg kerrie en zout naar smaak toe. Maak de vis in de pan al in stukjes en roer de kerrie er goed door. Laat afkoelen. Snijd de appel in kleine stukjes en het bosuitje in ringetjes. Snijd de avocado overlangs door, haal de pit eruit en snijd het vruchtvlees in de avocado in kleine stukjes. Schep met een lepel de avocado leeg. Snijd de spitskool heel fijn. Meng de spitskool, avocado, vis, appel en ui door elkaar. Maak een dressing van 1 eetlepel kerriemayonaise, olijfolie en iets pompoen- of sesamolie. Roer de dressing door de spitskool. Strooi de zaadjes over de salade.

>> GezondDorp voedingslijst: Oranje lijst vanwege de appel.

szandje