Herenboeren – Samen duurzaam voedsel verbouwen
Stap 1: Eet écht eten

23 mei 2020

Het project GezondDorp startte eind 2016 in Leende en in 2020 opende Herenboeren De Groote Heide in Soerendonk. Een super goede combinatie want GezondDorp gaat over een gezonde leefstijl. Een hele belangrijke basis hiervan is goede voeding; dat betekent écht voedsel, vers en zoveel mogelijk onbewerkt.

Daarnaast is het advies binnen dit project: Eet wanneer je trek hebt, totdat je je verzadigd voelt. Dus niet persé 3 hoofdmaaltijden per dag en al helemaal niet ook nog eens verplichte tussendoortjes. Geen calorieën tellen, geen voedsel afwegen. Als je de goede dingen eet en de ongunstige dingen weglaat uit je voeding gaat je hongergevoel veranderen en kun je na enkele weken prima “op je gevoel” afgaan hoeveel je nodig hebt.

Stap 2: Eet lokaal en met de seizoenen mee

De volgende logische stap is dan: terug naar duurzaam geproduceerd voedsel. Zoveel mogelijk lokaal/regionaal en met de seizoenen mee. Een prachtig initiatief dat hier volledig bij past is Herenboeren De Groote Heide; samen duurzaam voedsel produceren! Al het eetbare dat de boerderij voortbrengt verdelen ze onder de leden. Zo kun je dus rekenen op tientallen soorten groenten, fruit, eieren en (voor wie wil) vlees en afhankelijk van de keuzes ook bijvoorbeeld kruiden of honing.

Herenboeren eten met de seizoenen mee, uit de buurt, van grond die ze langjarig pachten en waarop hun boer het voedsel produceert dat ze willen eten. Herenboeren en hun boeren werken zo duurzaam mogelijk en dat zie je terug op het land. De bodemkwaliteit gaat erop vooruit, de natuur kan zich ontwikkelen en het landschap herstelt zich. Zo is het voor mensen én voor planten en dieren een fijne plek om te zijn.

Zoveel meer dan een boerderij

Behalve een plek waar eten wordt geproduceerd is een Herenboerderij ook de plaats waar mensen samenkomen; ze spreken elkaar en hun boer tijdens afhaaldagen of op het moment dat ze als vrijwilliger de handen uit de mouwen steken. Ook is de boerderij de plek waar mooie initiatieven ontstaan. Denk aan recepten uitwisselen, inspirerende workshops en lezingen verzorgen en leuke (kinder-)activiteiten organiseren. Natuurlijk zijn er ook regelmatig rondleidingen; voor de werving van nieuwe leden en ter educatie aan bijvoorbeeld scholieren.

Doe je mee?

Net onder Eindhoven ligt in natuurgrenspark De Groote Heide het landgoed ‘Baronie van Cranendonck’. Een bijzondere en historische plek in Soerendonk die de Herenboeren samen met andere lokale initiatieven weer tot bloei – willen – brengen; sinds maart 2020 gebruikt Herenboeren De Groote Heide delen van de landbouwgrond en de bestaande boomgaard.
Niet woonachtig in de omgeving van GezondDorp Leende? Er zijn landelijk op het moment van schrijven (juli 2020, red.) al  8 Herenboerderijen actief en daarnaast zijn er meerdere initiatieven voor een Herenboerderij, waaronder Herenboeren De Kempen.

  1. Herenboeren De Groote Heide (Cranendonck, NB)
  2. Herenboeren De Vlinderstrik (Rotterdam, ZH)
  3. Herenboeren Goedentijd (Alphen, NB)
  4. Herenboeren Groote Modderkolk (Loenen, GLD)
  5. Herenboeren Land van Weert (Weert, L)
  6. Herenboeren Op ’t Lies (Breda, NB)
  7. Herenboeren Wenumseveld (Apeldoorn Noord, GLD)
  8. Herenboeren Wilhelminapark (Boxtel, NB)

Meer informatie op www.herenboeren.nl.

GezondDorp, dat zijn wij!

Heb je zelf ook een concept wat past bij GezondDorp? We horen het graag! We zijn namelijk steeds op zoek naar verhalen van ondernemers voor op de website van GezondDorp en onze volgende nieuwsbrief. Ook als je gevestigd bent buiten Leende kun je natuurlijk je verhaal met ons delen. Stuur een mail naar info@gezonddorp.nl.

szandje