Sanne van der Zanden
Het begon met een gloedvol betoog

Auteur: Sanne van der Zanden, 35 jaar en partner van Franz Vermunt.

Toen er eind 2016 diverse berichten in de (lokale) pers verschenen met titels als “Eskimo’s inspireren heel Leende om massaal af te vallen” was ik, Sanne van der Zanden, ook nog erg sarcastisch. Mijn moeder, Henja van der Zanden-Joppen, kwam echter erg enthousiast terug van de besloten informatiebijeenkomst over GezondDorp in De Scheuter. Ik besloot dat ik het ‘onzinnige verhaal’ uit eerste hand wilde horen. En eigenlijk alleen daarom ben ik naar de sessie in Jagershorst gegaan…

Dat is inmiddels net iets meer dan een jaar geleden. En ik luisterde die avond anderhalf uur lang naar het gloedvolle betoog van sportarts Hans van Kuijk en Norbert van den Hurk. Eerlijk is eerlijk, na een half uur was ik eigenlijk al ‘bekeerd’. En dat gold voor velen van de ruim 500 aanwezigen. Dat bleek onder andere uit de vele vragen en opmerkingen.

Weggeven van mijn (voor-)raad

Zoals ik bij zoveel dingen doe, heb ik het meteen goed, met volle overtuiging aangepakt. De dag erop ben ik direct begonnen. Binnen een week gaf ik alles wat ik niet meer wilde eten aan mijn broertje, Dirk van der Zanden. Lees: Een groot gedeelte van mijn voorraad uit de kelder werd zijn verjaardagscadeau. En het werd pas echt lachwekkend toen ik de inhoud van mijn keukenlades iets later aan mijn schoonzus, Laura van Mierlo, cadeau kon doen op haar verjaardag. Al was het alleen omdat ik gewoon 4 soorten rijst had die ik allemaal niet meer wilde eten!

Je begrijpt het al, vanaf die vrijdag eet ik LHCF. En ik durf gerust te stellen dat ik me aardig in deze levensstijl verdiept heb inmiddels. Ook durf ik te beweren dat ik inmiddels al wel wat meer mensen heb ‘bekeerd’. En ook realiseer ik me dat sommige mensen me af en toe iets te enthousiast vinden.

Waarom ik meedoe?

Afvallen was voor mij eigenlijk helemaal niet nodig. Mij ging het vooral om mijn algehele gezondheid en vitaliteit. Zoals ik al schreef, het verhaal klonk té mooi om waar te zijn. Maar de heren hebben niet gelogen. Zo voel ik mij nu energieker. Is mijn nachtrust beter. En ben ik in het eerste half jaar toch ongeveer 2 kilo en 2 cm buikvet kwijtgeraakt.

Deze levensstijl is voor mij zeker geen bevlieging. Ik ga dit de rest van mijn leven gewoon volhouden. Je kunt immers zoveel lekkere dingen (blijven) eten. En toch wil ik benadrukken dat af en toe lekker ‘zondigen’ er, voor mij althans, ook bijhoort. Soms is de verleiding simpelweg te groot. Als ik echt uit de band spring heeft dat consequenties, dan slaap ik weer een nachtje onrustig. Weet ik meteen weer waarom ik het doe!

szandje