Rik Staals
Je moet er zelf aan toe zijn…

26 oktober 2018

Rik Staals, 24 jaar, geeft toe dat hij er eigenlijk heel lang niet mee bezig was, tot vader Twan eind 2017 begon met het ‘Linds Dieet’. En hoewel bij alles wat Rik deed zijn lichaam in de weg zat, sportte hij toch wekelijks meerdere malen, maar daarvan alleen val je niet af weet Rik inmiddels.
Moeder Ied kookte in het begin nog drie ‘potjes’; gewoon voor Rik, licht voor haarzelf en ‘Linds’ voor vader. Eigenlijk leek het hem best te doen dat ‘Linds Dieet’ en hij besloot mee te doen. Niet zonder effect, want sinds december 2017 is Rik , in een half jaar, 41 kg afgevallen en zit hij nu al een tijdje op een stabiel gewicht van 85 kg. “En dat ga ik nog heel lang volhouden, want ik voel me fantastisch nu”! “Het kostte me wel een compleet nieuwe garderobe, maar ik wil nooit meer terug. Ik sta nu veel makkelijker in het leven”, zegt Rik. “Mensen hebben het over je, omdat je dik bent. Nu krijg ik elke dag wel een compliment.”

Wat eet ik dan zoal…

Eerst dacht ik dat ik honger zou krijgen en in het begin was dat ook zo, ik pakte dan een stukje kaas of worst, maar al snel had ik die behoefte veel minder. Ik voelde me sterker en kon het makkelijke laten staan. Niet altijd, maar dat mocht ik van mezelf. Ik werk in de horeca, bij de Golfbaan in Someren, daar at ik van alles en nog wat als ik trek had. Een koekje uit de koektrommel, die stond voor mijn neus, de teveel gebakken bitterbal zat al in mijn mond vóór ik er over nadacht. Nu doe ik dat heel anders, ik eet veel bewuster. Mijn dag begint met een heerlijk bakkie yoghurt, daar hoeft voor mij niet eens iets in, hoewel ik voor de variatie er soms wat ranja  of diepvries framboosjes in doe. Daar heb ik dan voldoende aan tot mijn lunchtijd. Dan bak ik voor mezelf wat eieren met spek, soms ook wat kaas en dan 2 sneetjes koolhydratenarm brood, dat vult. ’s Avonds eten we dan samen volgens het ‘Linds Dieet’ lekker vis of vlees en groente, heerlijk. Ik ben fan van biefstuk, vroeger altijd overgoten door veel pepersaus, nu soms een beetje. Je proeft zonder saus echt dat lekkere vlees. Vaak ook een salade met garnalen of kippendij en van alles wat er in de koelkast ligt, je kunt het zo lekker maken als je zelf wilt. Bij deze drie maaltijden per dag voel ik me gewoon goed, hoewel ik soms echt nog wel een stukje kaas of worst pak als ik écht nog honger heb ’s avonds.

En nu een beter leven…

Rik vindt dat hij anders is gaan leven, niet alleen anders eten. Bijna elke avond doet hij buikspieroefeningen. Hij golft vaak, zo’n twee maal per week en tennist er wekelijks bij. Naar de tennisbaan gaat hij op de fiets, in plaats van met de auto. En op zijn werk inspireert en motiveert hij mensen het ‘Linds Dieet’ te proberen. Twee van zijn vaste bezoekers zijn begonnen…de ene is na drie maanden al 12 kg afgevallen, de ander nu een maandje bezig en al 8 kg kwijt. En als ze dan na het golfen een biertje aan hem vragen, zegt hij “pak maar een lekker watertje, dat is beter voor je”. Zijn klanten kunnen dat enorm waarderen, hoewel er af en toe toch een lekker biertje wordt geschonken, en dat kan ook. “Ik heb dikke mensen nooit veroordeeld en zal dat nu ook zeker niet doen”. “Mensen eten niet teveel omdat ze dat willen, maar omdat ze ongelukkig zijn of gewoon niets met eten hebben”. “Dat vind ik jammer”, zegt Rik. “Als ze mij vragen hoe het mij gelukt is, dan vertel ik mijn verhaal en ben ik blij dat ik hiermee andere mensen kan helpen”.

GezondDorp, dat zijn wij!

Heb je zelf ook een mooie verhaal? We horen het graag! We zijn namelijk op zoek naar praktijkverhalen voor op de website van GezondDorp en onze volgende nieuwsbrief. Ook als niet-deelnemer aan het project kun je natuurlijk je verhaal met ons delen. Stuur een mail naar info@gezonddorp.nl.

szandje