Marian Lokken
Hoe word ik 100?

25 mei 2019

Marian Lokken (1970) woont in Vianen en had een slapeloze nacht op 24 januari 2018: “Daar zit ik op de bank, na een serie bestralingen, met een gescheurde meniscus en ernstig overgewicht. Op tv verschijnt de heldere stem van William Cortvriendt. Hij vertelt over zijn boek ‘Lichter’ de kern van het verhaal is: Een manier om gewicht kwijt te raken en stabiel te blijven. Diezelfde avond bestel ik het boek online.”

“Dat brengt mij bij ‘Hoe word ik 100’, de tv-serie die je terug kunt kijken is heel duidelijk en geeft ook eenvoudig het effect weer.  Ook mijn man is enthousiast. Het kookboek van ‘Hoe word ik 100’ komt in huis. Een aanrader! Kastjes leegruimen is een feest. Al snel volgden het boek ‘The real meal revolutie’ van Tim Noakes en Jonno Proudfoot alsook ‘Het keto-dieet’ en het andere boek van Martina Slajerova met snelle recepten.”

Stapjes voorwaarts (en weer terug)…

“Ik verloor gewicht; geweldig! Bewegen was nog wel lastig. Ik sloot mij aan bij een wandelgroep van Bas van de Goor Foundation (BvdGF). Lekker laagdrempelig. In die tijd kon ik met moeite 2 km lopen. Na enkele weken en wat wandeladviezen verder vorderde mijn vaardigheid.”

“Alleen mijn brein… Na het ‘hele circus’ bleef de mist. Ik kon slecht gesprekken volgen. Had gaten in mijn herinnering en kon amper vooruitdenken. De dag overzien was al een opgave en afspraken waren er meer om te vergeten. Hoe meer ik deed hoe slechter het werd. Kortom…een kleine hel.”

Hoop hebben is mooi, hoop geven ook

“Op zondag 12 augustus 2017 ga ik naar de LCHF Belevingsmarkt van GezondDorp in Leende. Daar ontmoet ik de moeder van Cora Hoskens en we komen aan de praat. Ik vertel mijn verhaal, voor haar was het een feest van herkenning. “Oh, je moet zo echt even mijn dochter spreken.”, zei ze en dat deed ik…”

“Ik voel hoop! Toch lukte het niet om écht de juiste stap te zetten. Ik let goed op de voeding, maar verder dan fase 2 kwam ik niet. Alle keren dat ik fase 3 startte gaf ik het na een paar dagen op… Het hervatten van mijn werk werd een drama en is gestopt. In een revalidatietraject werd mij duidelijk gemaakt dat dit pure hersenschade is. Ik moet er mee leren omgaan. Accepteren! Hoe meer ik dat hoor, hoe groter mijn strijdlust. Ik met mijn temperament in een keurslijf van vergeetachtigheid…. NO WAY!!”

In een notendop: Fase 2 is de herstelfase waaraan je werkt aan je gezondheid: Je schrapt in deze fase alle voedingsmiddelen van de rode en lichtrode lijst. En je gaat voedingsmiddelen toevoegen die zorgen voor een gezonde basis; de producten op de groene en oranje lijsten. Daarna komt fase 3 waarin je je kunt richten op gewichtsverlies: de transformatiefase. In deze fase blijf je vasthouden aan de goede gewoontes uit de Herstelfase. En er worden extra voedingsmiddelen geschrapt; je eet geen producten van de oranje lijst B. En van de voedingsmiddelen op de oranje lijst A beperk je je echt (verder) tot de maximale hoeveelheid. Je leest meer hierover in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand’, pagina 81 t/m 87. 

De mist is opgetrokken!

“Ik besluit opnieuw om serieus fase 3 aan te pakken en nu kies ik een doel: 6 weken! Om mijzelf te controleren en te stimuleren deel ik dagelijks mijn verhaal op de besloten Facebookgroep van Cora en Rianne: Het nieuwe eten, koolhydraatarm en vet gezond!. Daar word ik op mijn vingers getikt als ik vergissingen maak. Dat klinkt onprettig, maar is serieus fijn, omdat ik er heel veel van leer.”

“Het is moeilijk! Maar na 10 dagen kwam de beloning: Er ontstond een verandering, ik voelde mij glashelder. Ik dacht dat het toeval was. Dag 12 durfde ik te delen dat mijn mist was opgetrokken, dat ik terug kon denken en vooruit. Ik kon iets ondernemen en de volgende dag gewoon verder leven, zonder 4 dagen total loss te zijn. Onwerkelijk! Zo bizar dit. Nu kan ik gaan werken aan mijn belastbaarheid.”

Leven in de brouwerij!

“De 6 weken van fase 3 zijn bijna voorbij. Ik heb plezier in het schrijven van m’n dagelijkse stukjes. In het begin voelde het onzeker. Toen er reacties terugkwamen en bleek dat andere mensen het herkenden of er op zijn minst smakelijk konden lachen, kreeg ik steeds meer energie. In mijn stille wereld kwam weer wat leven, beheersbaar en klein, maar heel gezellig.”

“Ongemerkt bouwde ik nieuwe contacten op en zo eindigde ik deze LCHF Belevingsmarkt (zondag 19 mei 2019, red.) met dank aan Marie-José in Gastenverblijf ’t Kaetsveld; de B&B van Helen en Hans. Door het fraaie logeeradres konden mijn man en twee wandelmaatjes mee, die op hun beurt veel hebben geleerd in GezondDorp Leende. Ik ben trots op Leende en het initiatief van de groep mensen. Op Cora en Rianne en hun tomeloze inzet. En dankbaar voor het mogen slapen bij Helen en Hans.”

Weer vertrouwen in de toekomst!

“Waar ik vandaag de dag sta? Ik ben ruim 40 kilo lichter. Kan met gemak 20 kilometer lopen. Heb vertrouwen in de toekomst. En ik ben in het bezit van een ‘Chayote’ (van Helen) en een ‘Yacon’ (van Cora), ze staan in mijn tuin; zo leeft er dankzij het project GezondDorp een stukje Leende in Vianen (Ut) en in mij!”

Heb je zelf ook een mooie verhaal? We horen het graag! We zijn namelijk steeds op zoek naar praktijkverhalen voor op de website van GezondDorp en onze volgende nieuwsbrief. Ook als niet-deelnemer aan het project kun je natuurlijk je verhaal met ons delen. Stuur een mail naar info@gezonddorp.nl.

szandje