Lisa kookt koolhydraatarm
Gezond koken is Lisa haar hobby én werk!

24 juli 2020

Dit praktijkverhaal gaat over Lisa Tennebroek (1994) bekend van ‘Koken met Lisa’: “Ik woon in Eindhoven en ben in Heeze (gemeente Heeze-Leende, red.) opgegroeid. Mijn hobby is van jongs af aan al koken, ik stond vroeger dan ook vaak in de keuken samen met mijn moeder of oma.”

Als kind heeft ze al een aantal jaren kooklessen mogen volgen; van haar 10e tot 12e jaar. “Dat was mijn eerste echte ervaring met koken en het combineren van verse ingrediënten tot lekkere gerechten. Sindsdien heb een passie voor koken gekregen.”

Interesse in gezonde koolhydraatarme voeding

“Toen ik mijn studie maatschappelijk werk niet af kon maken doordat ik regelmatig erge migraine aanvallen kreeg, ben ik mij gaan inlezen over gezonde voeding en wat dit voor je lichaam kan betekenen. Eerst als hobby, want tegelijkertijd ben ik mij ook gaan focussen op de online wereld van webdesign en SEO. Na het stoppen van mijn studie moest ik natuurlijk gaan werken of een thuisstudie gaan volgen. In 2015 heb ik daarom de keuze gemaakt om voor mezelf te beginnen, zo kon ik mijn eigen tijden indelen en dit werkte goed voor mij. Mijn webdesign en SEO bedrijf liep steeds beter en zo kreeg ik steeds meer werk te doen voor andere bedrijven. Het was zeker niet makkelijk in het begin, door er veel tijd aan te besteden ging het steeds beter.”

Hierdoor kreeg ze de tijd om niet alleen voor anderen bezig te zijn, ze besloot ook zelf een website te beginnen over gezonde voeding en koolhydraatarme recepten: www.koolhydraatarmdieet.nl. “Om mijn kennis uit te breiden over voeding en gezondheid ben ik een opleiding tot gewichtsconsulente gestart. Deze studie heb ik succesvol afgerond. Hierna groeide mijn website langzaam door en kreeg ik steeds vaker de vraag of ik mijn recepten niet kon bundelen in plaats van losse recepten op de website. Hierdoor ontstond het idee om een e-book uit te brengen.”

Van website, via e-book naar hardcopy boek

Zo gezegd zo gedaan: Lisa maakte een e-book met al haar koolhydraatarme recepten. “Dat e-boek ben ik op mijn website laagdrempelig gaan verkopen. En na een tijdje kreeg ik steeds vaker de vraag of er geen ‘echt’ boek gedrukt kon worden omdat mensen dat toch wel handiger vonden in de keuken. En hier was ik het eigenlijk wel mee eens; ik vind het zelf ook prettiger om een echt boek te hebben in de keuken!”

“Toen ben ik gaan uitzoeken hoe je een boek moet uitgeven en na een jaar hard werken is in september 2019 mijn eerste koolhydraatarme kookboek uitgebracht! Het heet ‘Lisa kookt koolhydraatarm’. Ik heb bewust voor de titel Lisa kookt gekozen omdat ik hoop er een reeks kookboeken over gezonde voeding van te kunnen maken, dat lijkt me namelijk erg leuk. Mijn boek kun je ook vinden op mijn website of op www.kokenmetlisa.nl.”

Eigen ervaring met koolhydraatarme voeding

Op dit moment focust Lisa zich op wat ze écht leuk vindt: “Met mijn koolhydraatarme website en foodfotografie hoop ik zoveel mogelijk mensen te inspireren met gezond én lekker eten! Want ik hoor nog regelmatig dat gezond eten saai, niet lekker of smakeloos is. En ik wil graag het tegendeel bewijzen met mijn gezonde koolhydraatarme recepten die ik vaak zelf bedenk en uitprobeer.” Nieuwsgierig? Haar recepten vind je ook op Facebook en Instagram.

“Zelf eet ik al jaren 5 dagen in de week koolhydraatarm. Niet om af te vallen maar voor een goede gezondheid. Het is namelijk veel gezonder voor ons lijf om minder (snelle) koolhydraten te eten. Dit heb ik ook allemaal uitgelegd in mijn kookboek. Het is namelijk niet alleen een receptenboek met 190 recepten, maar het bevat ook een aantal hoofdstukken uitleg over het koolhydraatarm dieet en waarom het gezond is voor je lijf. Sinds ik koolhydraatarm eet, heb ik minder last van moeheid, opgeblazen buik en ook mijn migraine is gelukkig iets minder. Ik vind het ontzettend leuk om andere mensen te laten zien dat gezond en lekker eten perfect samen kunnen gaan. Vaak is het een kwestie van andere dingen proberen en ontdekken welke gezonde gerechten jij lekker vindt. Als je wilt afvallen en gezonder wilt gaan leven is het ontzettend belangrijk dat je lekker blijft eten. Als je de maaltijden niet lekker vindt, ga je het nooit volhouden. Je zult er een lifestyle van moeten makken en ik ben er erg trots op dat ik al veel mensen geïnspireerd heb met mijn koolhydraatarme recepten!”

“Zelf miste ik het brood wel erg, maar gelukkig zijn er verschillende koolhydraatarme broodvervangers! Zo maar ik iedere week psylliumvezel broodjes, knoflookbrood op basis van bloemkool of een citroencake met chiazaden en amandelmeel. Ook heb ik intussen verschillende koolhydraatarme broodmixen ontdekt die ik erg lekker vind. Op deze manier hoef je het brood dus helemaal niet te missen.”

WINACTIE op Facebook

Lisa verloot een gratis kookboek voor GezondDorp! Lees hier hoe je mee kunt doen:

  1. Like @gezonddorp en @kokenmetlisa
  2. Laat een reactie achter onder het bericht op Facebook
    • Waarom je het boek graag wilt winnen
    • Tag minimaal één koolhydraatarme vriend
  3. Deel dit bericht voor een extra winkans
  4. De winnaar wordt in de september nieuwsbrief van GezondDorp bekend gemaakt!

Succes!

GezondDorp, dat zijn wij!

Heb je zelf ook een concept wat past bij GezondDorp? We horen het graag! We zijn namelijk steeds op zoek naar verhalen van ondernemers voor op de website van GezondDorp en onze volgende nieuwsbrief. Ook als je gevestigd bent buiten Leende kun je natuurlijk je verhaal met ons delen. Stuur een mail naar info@gezonddorp.nl.

szandje