Leende moet op dieet
Leende moet op dieet, dorpelingen meer last van welvaartsziekten dan elders

LEENDE – Leende moet op dieet. Uit onderzoek blijkt namelijk dat Leendenaren meer last hebben van welvaartsziekten dan elders in het land.

Om daar iets aan te doen starten sportarts Hans van Kuijk en huisarts Norbert van den Hurk met het project Gezond Dorp. Inwoners van de gemeente Heeze-Leende hebben in vergelijking met buurgemeenten en ten opzichte van het landelijk gemiddelde meer last van welvaartsziekten. Zo heeft 48,7% van de inwoners overgewicht ten opzichte van 43,6% landelijk.

Dorp gezonder
Van Kuijk en Van den Hurk zijn beiden geboren en getogen in Leende. Zij concludeerden dat Leende zich uitstekend leent voor een experiment om het dorp gezonder te krijgen. “We kunnen vrij makkelijk iedereen bereiken”, zegt Hans van Kuijk. ” Er zit namelijk maar één huisarts en die beslaat bijna iedereen.”

De initiatiefnemers denken dat er veel winst valt te behalen als het voedingspatroon van de Leendenaar wordt aangepast. Een voedingspatroon met minder koolhydraten en meer gezonde vetten.

Informatiebijeenkomsten
Van Kuijk en Van den Hurk lichten hun plannen toe in twee informatiebijeenkomsten. De eerste zat al vol voordat het plan uberhaupt gepresenteerd was. Vandaar dat ze voor de tweede bijeenkomst uitwijken naar Jagershorst, waar zeshonderd mensen terechtkunnen. Die vindt plaats op 19 oktober.

 

Bron: Eindhovens Dagblad

GezondDorp

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.