Jan en Maria Kuijpers
Jan en Maria hadden al een aversie tegen vet….

23 februari 2019

Jan (1951) raakte geïnteresseerd in het verhaal van Hans van Kuijk over de snelle suikers.  Dat vond hij een heel begrijpelijk en acceptabel verhaal en omdat Jan vond dat hij wat te zwaar was en een te hoge bloeddruk had besloot hij het te gaan proberen. Maria (1953) deed ook mee, want samen sta je sterker, alhoewel ze bang was om veel vet te eten met haar diagnose: ‘hoog cholesterol’. Wat ze vreesde gebeurde ook… het cholesterol van Maria steeg. Ze werd door haar huisarts Norbert van den Hurk doorgestuurd naar diverse specialisten in het ziekenhuis voor verder onderzoek. Ondanks haar lang bestaande hoge cholesterolwaarde waren er geen aanwijzingen voor vaatproblemen. “En dus slik ik geen medicatie.”

“Er is veel onduidelijkheid omtrent cholesterol” ,zegt Jan. Dat merkt hij ook als hij buiten GezondDorp medisch advies krijgt. Het eerste jaren waren er controles in het kader van GezondDorp, dat was erg prettig vinden ze. Het stelde hen ook gerust en telkens weer werd bevestigd dat ze goed bezig waren, want in één keer anders eten is toch even flink wennen. Een keer per jaar prikken ze nog bloed om te kijken hoe de waardes liggen.

Nooit meer uit pakjes en zakjes eten…

Maria was gegrepen door het advies om niet (meer) uit ‘zakjes en pakjes’ te eten en de provisiekast werd direct opgeschoond. Dat wat niet in GezondDorp paste werd weggegeven. Ze deden opnieuw inkopen en dat kostte tijd. Alle etiketten werden in de winkel gelezen en ook de recepten van Gezond Dorp opnieuw eigen maken was even flink wennen.. Het was niet gemakkelijk om boerenkool stamp te eten zonder aardappels. Nu zou ze het niet anders meer willen. Rookworst kan ook vervangen worden door rundergehaktballetjes vinden ze, of door kip of vis, allemaal lekker. Naast tijd kost het ook veel geld, want alle gezonde producten zijn duurder. Jan kan het niet begrijpen dat de BTW op groenten en fruit omhoog is gegaan. Wat ook geld kost is de nieuwe garderobe die ze uiteindelijk toch maar hebben aangeschaft. Met een aangeregen broekriem en te ruime truien vonden ze zichzelf er uiteindelijk niet meer gezond uitzien nadat ze beiden 10 kg aan gewicht waren verloren.

Het ontbijt van Maria bestaat altijd uit Skyr yoghurt, omdat in deze yoghurt extra eiwitten in zitten. Daarbij wat slagroom en lijnzaad, een paar druiven of partjes mandarijn. Jan ontbijt met yoghurt met een klein beetje koolhydratenarme muesli zonder zoetstoffen of soms in roomboter gebakken eieren met bacon en heeft geen behoefte aan meer variatie in het ontbijt. Als lunch eten ze vaak een salade met avocado, tomaat, kaas en tonijn of zalm. Vervolgens nog een sneetje koolhydraatarm brood en/of een plakje roggebrood. Fruit eten is wel een stuk minder geworden. Wat Gezond Dorp eten ook prettig maakt is dat je “nooit meer honger hoeft te hebben” verzucht Jan, wat een verschil met eerder ‘diëten’. Vroeger at ik ’s middags vijf sneeën brood en dan had ik om drie uur weer honger. De dinertoppers zijn de komkommersoep met soepgroenten, roomkaas en kruiden of preischotel met crème fraÎche en spekjes. Soms nog een toetje van Griekse yoghurt met slagroom en walnoten.

Je moet zelf een modus vinden om het  vol te houden en plezier in eten houden…

Jan en Maria vinden tegenwoordig “suiker is vergif”, vooral voor Maria is dit een omschakeling….ze deed voorheen overal suiker in….. in de macaroni, de nasi en op het ei. Toen ze hiermee stopte is ze heel veel afgevallen.  Maria kreeg soms ook wel negatieve reacties;  “ge moet eens meer gaan eten gij”, en “ge bent veel te dun”! hoorde ze dan. Dat is natuurlijk ook een normale reactie als je in een korte tijd ziet dat er veel kilo’s af gaan. Het is ook een bezorgdheid die uitgedrukt wordt. Jan denkt dat het misschien ook een reactie kan zijn, omdat mensen misschien zelf moeite hebben om goed op gewicht te blijven. Jan zegt dan “wat jij doet moet jij zelf weten, wij bepalen onze keuzes, zullen we dat afspreken?” “ We dringen niemand iets op, we zijn geen predikanten”.  Wel trakteren ze hun visite graag op een van de gezonde ovenschotels van Jan, vooral de preischotel is favoriet, en de gasten geven toe; je kunt nog steeds lekker eten. Behalve het toetje, want daar zitten geen suikers in en dat is wennen!!!  Eigen gebak meenemen, dat doen ze niet meer…daar werden grapjes om gemaakt. Als er een feestje is, of een etentje, eten ze nu gewoon mee of eten geen gebak. Een blokje kaas,(spatie) amandelen of een stukje donkere chocola is bij hun een favoriet tussendoortje…..en heel af-en-toe zondigen we ook. Bij een dagje weg hoort gewoon een halve Bossche Bol en op een verjaardag slaat Maria een echt lekker stuk vlaai niet af “en dan smaakt het me heerlijk”, zegt ze. Maar een blik soep, dat nooit meer, te veel suiker. De kinderen en kleinkinderen gaan ook langzaam mee in het nieuwe eten…hoewel het nieuwe eten al lang gewoon is.

Het cholesterol is in het begin gestegen, maar blijft nu hetzelfde. Bij Maria is het zelfs een héél klein beetje gedaald. Zolang de overige waarden goed zijn, maken ze zich er geen zorgen meer over. Ze weten dat ze bij Norbert in goede handen zijn, want hij gaat er serieus mee om. En wat belangrijker is: Ze voelen zich beiden goed. Gezond eten is belangrijk maar beweging en de kleine dingen in het leven waarderen met wat humor zijn net zo belangrijk. Zij wensen iedereen een goede gezondheid toe.

GezondDorp, dat zijn wij!

Heb je zelf ook een mooie verhaal? We horen het graag! We zijn namelijk steeds op zoek naar praktijkverhalen voor op de website van GezondDorp en onze volgende nieuwsbrief. Ook als niet-deelnemer aan het project kun je natuurlijk je verhaal met ons delen. Stuur een mail naar info@gezonddorp.nl.

szandje