Koolhydraten? Nee!
24 juni 2020
“Als kind aten we thuis de Hollandse pot. Soep vooraf, aardappelen, vlees, groenten en een stevige vla na zoals waarschijnlijk velen met mij.”, vertelt Jacqueline Philipsen (1970). “Ik had een gewone gezonde omvang, mijn hele leven trouwens gehad. Maar toen ik zelf keuzes mocht gaan maken in voeding schrapte ik de aardappelen, pasta, rijst, brood en melkproducten grotendeels uit mijn dieet. Nooit meer sinds mijn kindertijd heb ik nog een toetje gegeten na de maaltijd. Als ik nu denk aan de calorierijke maaltijden van vroeger…”
“Het was vele jaren later dat ik ontdekte dat mijn ‘lichte weerzin’ tegen koolhydraten misschien wel was ingegeven van binnenuit. Dat mijn lichaam zelf wel weet wat goed is. In onze familie komt namelijk veelvuldig diabetes type-2 voor met enkele vroegtijdige overlijdens. En een oom is in de oorlogsjaren overleden aan diabetes type 1. Onze moeder gebruikt vanaf haar 44ste ondersteunende medicatie en sinds haar 50ste spuit ze daarnaast meerdere malen per dag. Al mijn ooms en tantes hebben deze zogenaamde ouderdomssuiker. Het zou dus goed kunnen dat mijn lichaam zelf al de koolhydraten wat wilde weren. Want ik leerde dat een schommelende bloedsuikerspiegel niet alleen slecht is voor je energiepeil, maar dus ook symptomen van diabetes op kan roepen. Door koolhydraten te mijden zorgde ik niet alleen voor een stabielere bloedsuikerspiegel maar bleef ik daarnaast goed op gewicht.”
Het voordeel van een gezonde leefstijl voor lichaam en geest
Het was veel later dat Jacqueline zich meer ging verdiepen in gezonde voeding en een gezonde leefstijl. “En bij gezonde leefstijl hoort voor mij onlosmakelijk een gezonde geest. Ik ben van mening dat het voorkomen van stress een enorme bijdrage levert aan je gezondheid en ook maakt dat een gezond eetpatroon je gezondheid helpt.”
“Toen ik hoorde van GezondDorp was ik bijzonder geïnteresseerd. En zijn mijn man en ik zijn ook mee gaan doen. Inmiddels hebben we een eetplan gevonden dat voor ons werkt. Voor mijn man is dat meer het GezondDorp dieet, voor mij is het een afgeleide daarvan. Want ik ben ook van mening dat, wil je een eetplan vol kunnen houden, dat het dan ook een eetplan moet zijn dat voldoende mogelijkheden heeft om je favoriete gerechten of ingrediënten te eten. En ook dat je niet verplicht wordt gerechten te eten die je niet lekker vindt. Dat hou je namelijk niet vol.”
Jacqueline eet dagelijks meestal eieren, avocado’s, noten en kokosyoghurt. En voor het avondeten variëren ze met vlees/vis en groenten alsook vegetarische en vegan gerechten. Daarnaast eten ze veel groenten en fruit. Vooral groenten die veel antioxidanten bezitten komen regelmatig op het menu, zoals kool en peulvruchten.
Gezond oud worden
Tot op heden, ik ben nu 50 jaar, heb ik weten te voorkomen dat ik voortekenen van diabetes type 2 heb, zoals bijvoorbeeld de zogenaamde hongerklop. Mijn bloeddruk is goed, mijn cholesterol ook. Inmiddels ben ik weer aanbeland in een nieuwe fase van gezonde voeding ontdekken. Een voordeel van ouder worden is dat je steeds meer gaat nadenken over welke leefstijl helpt om gezond oud te worden. Steeds meer en meer verdiep ik me in de gezonde aspecten van bepaalde keuzes in voeding, leefstijl en het vermijden van stress. En dat laatste, het vermijden van stress is een belangrijk aspect geworden in mijn persoonlijke en professionele leven. Want als coach en therapeut laat ik mijn cliënten de stressfactoren onderzoeken en gaan we ermee aan de slag. Stress komt voort uit wat je denkt en als je dat denken weet te veranderen dan zul je veel meer rust kunnen ervaren. Ik ondersteun vrouwen in de overgang om te dealen met zowel de mentale als fysieke ongemakken die gepaard kunnen gaan met de overgang. Mijn motto: ‘in de tweede helft ben je de beste versie van jezelf’. Meer info op mijn website www.leef-coachingenwellbeing.nl.
Koolhydraatarm eten is mijn tweede natuur, een leefstijl waar ik me heel prettig bij voel en die ik om verschillende reden van harte aan kan raden. Daarnaast gaat mijn ontdekkingstocht naar gezonde gewoonten gewoon door!
GezondDorp, dat zijn wij!
Heb je zelf ook een mooie verhaal? We horen het graag! We zijn namelijk steeds op zoek naar praktijkverhalen voor op de website van GezondDorp en onze volgende nieuwsbrief. Ook als niet-deelnemer aan het project kun je natuurlijk je verhaal met ons delen. Stuur een mail naar info@gezonddorp.nl.