Ilja Drost
Welzijn flink verbeterd na herseninfarct…

21 maart 2020

Ilja Drost (1972) kreeg op 8 juni 2019 een herseninfarct. Daarna brachten de neuroloog en revalidatiearts van het Sint-Anna Ziekenhuis haar in contact met dokter Van Kuijk. “Op 3 juli 2019 begonnen Laurens, mijn man, en ik met deze nieuwe levensstijl; laag in koolhydraten en suikers, maar wel met heerlijke en veel gezonde vetten en eiwitten. Sindsdien is ons beider gewicht (BMI) verbeterd, zijn onze cholesterolwaarden gezonder en gaat ons welzijn omhoog.”

Ilja heeft nog geregeld afspraken met dokter Van Kuijk: “Dan krijg ik een bodyscan om te zien hoe het met mijn vetmassa, botten en spieren gaat. Ik sta onder controle bij verschillende artsen van het Sint-Anna Ziekenhuis en mijn bloed wordt zeer geregeld gecontroleerd. Ook heb ik om de paar maanden contact met een diëtiste. Laurens heeft zijn jaarlijkse ‘check-up’ in Cambridge (UK), waar hij 3 dagen per week werkt. Ze waren daar bijzonder te spreken over zo’n koolhydraatarm dieet. Dus niet alleen in Zuidoost-Brabant horen we positieve verhalen van medische professionals.”

Wij eten de lekkerste gerechten…

Gelukkig is Laurens ook erg enthousiast en kookt hij graag en eten dus eten ze de lekkerste gerechten.
“Ontbijt sla ik eigenlijk altijd over. De dag begint met cafeïnevrije koffie met wat room, als lunch eet ik vaak een koolhydraatarme cracker met roomboter en kaas. Diner is in het weekend vaak uitgebreid omdat Laurens dan graag kookt. Er zijn veel goede websites met heel veel lekkere koolhydraatarme gerechten en daar experimenteert hij graag mee. Natuurlijk pure (en vaak biologische) ingrediënten” Als Ilja kookt is het vaak wat eenvoudiger: “Mijn favorieten zijn o.a. geroerbakte groene asperges met zalm, gekruide kipgehaktballetjes in tomatensaus met geroerbakte spinazie en mozzarella. Op feestjes sla ik het gebak altijd over en ook de chips pak ik niet, maar wel de rauwkost, worst en kaas. Dan heb ik niet echt het idee dat ik wat tekort kom.”

Vanaf het moment dat ze anders zijn gaan eten viel Ilja in de eerste maand al 10 kilo af en toen…..’plateau’….helemaal niets meer! “Dr. Van Kuijk vertelde me dat dit heel normaal is maar leuk was het niet!” In totaal is Ilja nu 43 kilo afgevallen. “Op 13 juni 2020 word ik 50 jaar en mijn doel is om dan 50 kilo kwijt te zijn. Als me dat lukt laat ik een 3e tatoeage zetten; een feniks. Ik ben een groot fan van Harry Potter en daarin komt een feniks voor. In mijn geval staat die symbool voor wedergeboorte en opnieuw beginnen; Rising from the ashes…

Dit is het eerste ‘dieet’ waarbij ik geen honger heb…

“Al bijna drie jaar werk ik nu als ambulant-begeleider en begeleider in een woonteam bij het Regionaal Autisme Centrum. Ik ben sinds 33 jaar samen met Laurens, waarvan 23 jaar getrouwd. Laurens woont en werkt 3 dagen per week in Cambridge, UK. We hebben een zoon, Lucca, van bijna 16. Sporten doe ik vanwege mijn herseninfarct via de fysiotherapie en sinds januari hebben we een hond Iza, waar ik veel mee ga wandelen. Om me verder te verdiepen in deze manier van leven en eten zoek ik regelmatig op YouTube en Google en ben ik lid van een aantal facebookgroepen. Het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand’ is onze basis voor deze levensstijl.”

“Iedereen in onze omgeving is enthousiast en staat achter ons. Ze waren natuurlijk allemaal erg geschrokken na mijn herseninfarct. (Gelukkig ben ik goed hersteld, heb maar een paar kleine restklachten.) En ze weten hoe lang ik al aan het vechten ben met mijn gewicht. Dat het nu zo goed gaat vinden ze alleen maar super! Ook in het dorp wordt ik geregeld aangesproken door mensen die zien dat ik veel ben afgevallen. De meesten willen dan ook graag meer horen en leren over deze leefstijl.”
“En eigenlijk vind ik het helemaal niet zo heel lastig….. Dit is het eerste ‘dieet’ wat ik volg waarbij ik geen hongergevoel heb. Ik ben wel een groot fan van sushi, dus dat mis ik wel, maar ik heb ook ontdekt dat je voor bijna alles een goed koolhydraatarm alternatief kunt vinden/maken. Dat scheelt.”

“Blijft bijzonder hoe lekker je kunt eten en dat het dan ook nog goed voor je is. Bloedonderzoek liet zien dat mijn cholesterol nu weer helemaal prima is dus we gaan er mee door!”

GezondDorp, dat zijn wij!

Heb je zelf ook een mooie verhaal? We horen het graag! We zijn namelijk steeds op zoek naar praktijkverhalen voor op de website van GezondDorp en onze volgende nieuwsbrief. Ook als niet-deelnemer aan het project kun je natuurlijk je verhaal met ons delen. Stuur een mail naar info@gezonddorp.nl.

szandje