Bas van Dorp
“Van GezondDorp naar GezondLand”…

25 augustus 2019

Mijn naam is Bas van Dorp en ik woon in Eindhoven. Vandaar ik niet kan meedoen met het project GezondDorp… Mijn pad was dus heel anders dan dat van de meesten in Leende: Het begint al in mijn puberteit, toen begon ik al wat zwaarder te worden en daarna kwam er ieder jaar iets bij. Het was ook niet gek; ik hou heel erg van lekker eten en dat vond ik belangrijker, dus ik at waar ik zin in had: spek, eieren, vlees, vis, roomboter, groenten, maar ook friet, pasta, rijst en bier…..en fruit. In 2013 koos ik ervoor om voor eens en altijd gezond en fit te worden en dat verhaal past wel bij het project GezondDorp.

‘Low carbs’ en Paleo…

In 2013 had ik al gehoord over ‘low carb’ en over Paleo. Praatjes op YouTube van Robert Lustig en Gary Taubes hadden me overtuigd, samen met de film Fat Head. Met de informatie deed ik echter niet veel want ik vond eten veel te lekker. In een paar jaar tijd werd ik opeens heel veel dikker en ik kreeg last van m’n rug; ik had een hernia in m’n onderrug. Boerenverstand (en m’n oom) zeiden me dat een bierbuik op een lelijke manier aan je onderrug trekt, vandaar die rugpijn.

De knop ging dan ook om: Ik begon één voor één de koolhydraten uit m’n eten te halen. En dan op m’n eigen tempo, de pasta er uit en voor die dagen in de week dat ik pasta at, ging ik andere gerechten maken. Roerbakschotels, courgetteslierten met zelfgemaakte bolognesesaus of gewoon een sparerib. Toen ik er aan gewend was, ging ook de rijst er uit, om zo langzaam m’n kookkunsten aan te passen, over een periode van een half jaar of zo. Ik raakte 5 kg kwijt, maar daar bleef het hangen. Zou ik dan ook frieten en bier moeten opgeven? No way! Het resultaat? Een gewichtsplateau van een half jaar en nog steeds dikker dan 10 jaar daarvoor…

‘vroeger’

-15 kilo in 5 maanden…

Toen stond ik voor de keuze: weer langzaam dikker en trager worden of voor eens en altijd gezond en fit worden. De prijs is: dan eet ik nooit meer frieten en ik drink niet meer zo veel bier. Laten we dat maar doen dan. Maar als ik dat doe, dan wil ik ook echt weten of ‘low carb’ nu echt zo effectief is als ze beweren! Dus nu ga ik all-in: helemaal keto. Dus veel groenten en ik ga genieten van alles wat ik lekker vind: spek, eieren, spareribs, vis, en heel veel boter. En ik tel geen calorieën, ik eet gewoon tot ik genoeg heb. Op die manier zou ik er achter gaan komen. Immers… als het Voedingscentrum gelijk heeft, dan ga ik hier niet van afvallen. En als Gary Taubes gelijk heeft dan ga ik wel afvallen. Gewoon zelf experimenteren, wetenschappelijker wordt het niet.

Het resultaat was fenomenaal. Het werden -15 kg in 5 maanden, zomaar kilo’s er af, maar veel belangrijker de buikomtrek, die ging van 102 naar 89 cm! Ik was opeens slanker dan voor m’n 20e. Ik kon praktisch al m’n kleren wegdoen, een heel bijzondere ervaring. En dat terwijl ik voor m’n gevoel heel rijk en overdadig at, dus met veel vlees, vet en eieren, dat mocht toch niet? Het leek wel een soort van slimme truc om lekker te eten en toch af te vallen. Dus ik had mijn bevestiging! Als ik precies niet doe wat het Voedingscentrum zegt, dan val ik heel snel af en voel ik me prima. Daarom kan ik vanaf nu met recht sceptisch zijn tegenover het officiële standpunt over vet eten en gezondheid.

2019

Alleen de arts was niet enthousiast…

Iedereen was enthousiast, behalve de arts in het ziekenhuis, waar ik via een routinecheck van m’n werk kwam… m’n cholesterol was niet goed. Nou ik voelde me beter dan ooit, zag er gezonder uit dan ooit, alleen één getalletje op een computerscherm was niet goed. Sinds mijn ‘low carb-experiment’ geloofde ik niet meer alles wat artsen zeggen over vet, dus ik heb er niks mee gedaan. Later las ik in het boek “Van GezondDorp naar GezondLand” dat dit normaal kan zijn na een snel gewichtsverlies en ook zo weer oplost is. Niet dat ik het opnieuw ga laten meten, ik ga toch geen pillen slikken voor een denkbeeldige ziekte en ik ga m’n leefstijl ook nooit meer aanpassen nu ik zie wat voor effect ‘low carb’ eten op mijn gezondheid heeft, en hoe lekker het is.

Naschrift vanuit GezondDorp: Ga je beginnen met  deze leefstijl? Doe dat in overleg met je (huis-)arts. Het is en blijft je eigen verantwoordelijkheid om deze leefstijl toe te passen. Hoewel er diverse voorbeelden bekend zijn waar medicatie is afgebouwd, moet je dat nooit op eigen houtje doen. Ga dus altijd in gesprek met je huisarts, diëtist en/of leefstijlcoach die ook streven naar het behalen van maximaal resultaat uit een koolhydraatbeperkte leefstijl met gezonde vetten.

Dat is bij het project GezondDorp in Leende niet anders: Deelnemers krijgen periodiek oproepen voor labmetingen (urine- en bloedonderzoek) en biometrische metingen (BMI en buikomvang). Zo is er inzicht per individu en wordt bijgestuurd bij waar nodig.

GezondDorp, dat zijn wij!

Heb je zelf ook een mooie verhaal? We horen het graag! We zijn namelijk steeds op zoek naar praktijkverhalen voor op de website van GezondDorp en onze volgende nieuwsbrief. Ook als niet-deelnemer aan het project kun je natuurlijk je verhaal met ons delen. Stuur een mail naar info@gezonddorp.nl.

szandje