Dorpstuin Dievenpaadje
Dorpstuin Dievenpaadje

Auteur: Ingeborg van Meggelen, 55 jaar en partner van Paul Martens.

Sinds maart dit jaar ben ik, Ingeborg van Meggelen, als inwoner van Leende via Zorgcoöperatie Graaggedaan Leende in de gelegenheid gekomen om een perceeltje te pachten bij de dorpstuin. Dit is één van hun initiatieven om mensen makkelijker en meer met elkaar in contact te brengen.

Ratatouille

een mengelmoes van mensen en groenten

In het Dievenpaadje zijn sinds maart 8 perceeltjes beschikbaar gesteld door Van der Plas . Percelen die de ene keer worden bewerkt door één persoon, de andere keer met meerdere personen. Zo is er een Syrische dame die meedoet, en ook een Russische. Verder zijn er moeders met hun dochters. En ook een paar heren die al 50 jaar tuinieren. Zij hebben alles al eens meegemaakt. Ook zijn er 3 stellen die samen een perceeltje bewerken.

Gave hiervan is dat jong en oud, ervaren en net begonnen moestuinierders hier hun hart op kunnen halen en aan de slag kunnen gaan. Alleen of samen. Ook wordt er regelmatig koffie en of thee gedronken en met elkaar gekletst over van alles en nog wat en handige tips uitgewisseld.

Raad en daad

De percelen zijn tussen de 80 en 100m² groot. En er is inmiddels een gemeenschappelijk huisje waar we onze gereedschappen opslaan. Bovendien is er ook een waterpomp geïnstalleerd, zodat we de groenten en planten van water kunnen voorzien.

Zelf had ik al wel eens iets met groenten is een moestuintje gedaan. Maar het lukte in onze achtertuin niet zo goed. Alleen iets opzetten en onderhouden vond ik toch lastig. In de Dorpstuin is er altijd wel iemand die je om raad of assistentie kunt vragen. Ik heb mijn perceel vooralsnog alleen omdat ik lekker wil kunnen experimenteren en leren in mijn tuin. Soms komt iemand meehelpen met omploegen of zaaien of oogsten van bepaalde groenten.

Open tuin

In juni dit jaar hebben we open tuin gehouden. Iedereen die belangstelling had kon langskomen. Er werd van alles geproefd en ook in de moestuintjes kon van alles geplukt worden. Variërend van aardappels tot boontjes, tot eetbare bloemen en rabarber. Mijn perceel is voor mij alleen veel te groot, dus ik heb gezocht naar hoe ik mijn overvloed kon verdelen. Zo heb ik nu veel pompoenen die ik graag uitdeel.

Onlangs kregen we ook bezoek van 50 leerlingen van groep 4 en 5 van basisschool De Triangel. Zij kwamen wat graag kijken naar ons initiatief. Maar ook proeven! Er werden (rauwe) spruitjes, spinazie en ook boontjes geproefd. Niet alles vonden ze even lekker, maar ik vond het echt tof dat ze open stonden voor een nieuwe ervaring.

Mijn droom

Hoe leuk zou het zijn als deze schooljeugd in het voorjaar van iedere perceel houder wat zaadjes zou krijgen? Om zo hun eigen groenten te leren kweken. Of dat ze eens komen helpen met onkruid wieden en plantjes zaaien in de moestuin zelf? En hoe mooi zou het zijn, als mensen die nu door omstandigheden geen moestuin meer kunnen onderhouden, mee kunnen doen op mijn perceeltje en zo af en toe weer eens met de voetjes in de klei staan? En hun kennis kunnen delen met de perceel houders. En zo ook weer even kunnen buurten.

Mijn droom is dat meer mensen deel kunnen uitmaken van deze community. Bijvoorbeeld deelnemers vanuit GezondDorp die bewust bezig zijn met voeding. Maar eigenlijk iedereen die wil weten hoe je groenten zelf kunt kweken. Je hoeft echt geen groene vingers te hebben, die had ik ook niet! Ervaring komt met de jaren…

Ik sta open voor ideeën en wil graag samen met groen(t)e liefhebbers kijken wat er nog meer mogelijk is aan het kweken van je eigen groenten en fruit in Leende. Mail me gerust op: boegring@outlook.com met je vraag of opmerking.

szandje