Wil en Anja van der Kruis
Gewoon meedoen omdat het een goed initiatief is…

18 september 2019

Wil en Anja van der Kruis wonen in Leende en hebben besloten om mee te doen, omdat ze het kunnen waarderen als er zo’n initiatief wordt genomen in hun dorp. In dit geval door sportarts Hans van Kuijk en huisarts Norbert van den Hurk. “Voor zover we wisten hadden we beiden geen medische problemen, maar het verhaal van ‘GezondDorp’ sprak ons aan en we wilden graag meedoen aan het onderzoek. Uit het bloedonderzoek bleek toch dat ons ‘slecht cholesterol’ aan de hoge kant was. Een reden te meer om mee te doen.”

Op de feestjes en festivals is ook gezond voedsel te krijgen…

Anja vertelt: “Door het verminderen van koolhydraten ben ik me meer energiek gaan voelen. Ik was voorheen vaak moe en lusteloos en dat is echt wel veel verbeterd door het koolhydraatarm eten. Ik was in stijgende lijn qua gewicht. Ik ben een paar kilogram kwijt geraakt en blijf daar ook op hangen. Ik zit in de overgang en denk dat het daarom wat moeilijker is om snel gewicht kwijt te raken, maar deze levensstijl kunnen we gemakkelijk vol houden. We houden van feestjes en festivals en ook dan proberen we wel bewuster te zijn van wat we eten, want daar is ook echt wel gezond voedsel te verkrijgen, maar een biertje laten we niet staan. Wel pikken we thuis de draad weer op wat we niet moeilijk vinden. Al snel is Wil de overtollige kilogrammen al weer kwijt, ik moet er iets meer moeite voor doen.”

Voldoende inspiratie…

“Ik kook graag en maakte altijd al alles zelf. Wel zijn de pasta’s, rijst en aardappelen uit onze maaltijden geschrapt en vervangen door bloemkoolrijst, bloemkoolpuree en courgetti. Mijn inspiratie haal ik bijvoorbeeld uit de boeken de ‘Real Meal Revolution’ en ‘Van GezondDorp naar GezondLand’. Ik heb niet de hele tekst door gelezen, wel heb ik al verschillende gerechten gemaakt. Ook koop ik regelmatig het tijdschrift Paleo (met Marinka) daar staan ook lekkere recepten en allerlei tips in.”
“Onze kinderen wonen zelfstandig, maar komen iedere woensdag bij ons eten. Ik houd dan wel rekening met wat ik kook. Onze zoon Mart is niet echt fan van alleen maar groente en vindt pasta en rijst echt wel lekkerder. Onze dochter Muriel kan het meer waarderen, maar kiest ook voor de spaghetti als die op het menu staat. Wil en ik gaan dan voor de courgetti. De saus wordt wel vers gemaakt en ook daar zitten dan veel groentes in.”

We genieten, bewegen en eten bewuster…

“Ook met vrienden en familie hebben we het over de koolhydraten. De meeste zijn sceptisch, maar er zijn er ook al een paar die er mee aan de slag zijn gegaan. Ook zij ervaren een toename in energie en een afname in gewicht.”

“Ik denk niet dat we meer zijn gaan sporten vanwege ‘GezondDorp’. We hebben altijd hardgelopen en houden van lange wandelingen. Wel zijn we gaan bootcampen en ik ben Pilatus gaan doen maar voornamelijk omdat ik niet zo flexibel ben en daar iets aan wilde doen. Conclusie voor mij is dat ‘GezondDorp’ een positieve invloed heeft. Zoals wij er mee omgaan is niet helemaal zoals het bedoeld is, maar voor ons wel prima om vol te houden. Het is een levensstijl geworden die bij ons past. We genieten, maar letten tussendoor op en zijn ons veel bewuster van onze voeding en wat er allemaal inzit en proberen daar de goede keuzes in te maken.”

GezondDorp, dat zijn wij!

Heb je zelf ook een mooie verhaal? We horen het graag! We zijn namelijk steeds op zoek naar praktijkverhalen voor op de website van GezondDorp en onze volgende nieuwsbrief. Ook als niet-deelnemer aan het project kun je natuurlijk je verhaal met ons delen. Stuur een mail naar info@gezonddorp.nl.

szandje