Verander je toekomst ingrijpend door jezelf te worden

Eind 2016 zijn Hans van Kuijk en Norbert van de Hurk met veel enthousiasme gestart met de introductie van ‘GezondDorp’ met daarbij focus op voeding. Een gezonde leefstijl bestaat echter uit meerdere componenten. Naast goede, eerlijke voeding zijn ook voldoende beweging (inspanning), ontspanning & sociale contacten en slaap & bioritme belangrijke componenten. Deze componenten beïnvloeden elkaar en zouden zelfs met elkaar in balans moeten zijn. Hierin liggen voor ieder individu de accenten weer anders. En in de loop van je leven zullen hierin zelfs grote wisselingen plaatsvinden.

GENIET van KWALITIJD, mentale rust en een heldere geest!

Chronische stress en spanning zijn zeer verstorend voor zowel fysiek als mentaal functioneren. Grote boosdoeners zijn bijvoorbeeld overvolle agenda’s en dagprogramma’s. Maar ook allerlei (zogenaamd belangrijke) verplichtingen en deadlines. Net als files in het verkeer. En de jachtigheid van ons huidige leefpatroon.

Ontspanning en rust bestaan immers uit veel meer dan alleen slaap. Het gaat ook over rust hebben in je hoofd en je niet gek laten maken door piekergedachten. Rust terwijl je wakker bent. Naar je leven kijken, een stapje terug doen en even verstillen geeft ruimte. Dit kun je bereiken door yoga en mindfulness. Of door elke ochtend meteen na het wakker worden een meditatie te doen. Ook een boswandeling of qi gong kunnen voor jou werken. Net als voetreflexmassage en coaching.

Breng rust in je geest door je dag goed te kaderen; een begin- en eindritueel helpen bijvoorbeeld. Dit gevoel houd je bovendien goed vast door jezelf door de dag heen ook oplaadpunten te gunnen. Eventjes je werk opzij leggen en een kopje thee drinken bijvoorbeeld.

Saneer je agenda en probeer alleen die zaken over te houden die écht belangrijk zijn. Dat zijn meestal zaken waarvan je positieve energie krijgt. Dat geeft ruimte in je dagen en in je hoofd. Probeer alle negatieve zaken er zo veel mogelijk uit te krijgen. En weet dat sociale contacten een belangrijke rol spelen voor je geluksgevoel.