Jos en Ans Verheijden
Heel veel gewonnen door de nieuwe leefstijl van GezondDorp…

22 december 2019

Wij zijn Jos en Ans Verheijden, beiden 60 jaar, hebben een zoon en schoondochter en wonen in het centrum van Nuenen, waar we het heerlijk naar onze zin hebben. We gaan zo vaak als we kunnen naar Spanje en sowieso overwinteren we daar ieder jaar al vanaf 2011.

Jos is via zijn revalidatiearts Hans van Kuijk bij het programma GezondDorp gekomen. Hij is onder behandeling van de cardioloog omdat hij behoorlijk wat hartproblemen had. Hij is 9 keer gedotterd en heeft een hartoperatie gehad met 6 omleidingen en dit allemaal op zeer jonge leeftijd. En iedere keer weer werden er stents geplaatst, maar die zaten na een tijd toch weer dicht. Zo ook in 2016 en toen het dotteren mislukte zat alles zo’n beetje dicht en was het heel kritiek. Daarna hebben de artsen het gelukkig op een andere manier kunnen oplossen.

Bij hartrevalidatie eerst voedingspatroon onder de loep genomen…

We zijn bij dokter Hans van Kuijk terecht gekomen voor een revalidatieprogramma en hij was het die voor het eerst tegen Jos zei: “voordat we het programma door gaan nemen gaan we eerst eens jouw voedingspatroon onder de loep nemen”. Wij dachten echt goed bezig te zijn met weinig vet, veel fruit en vers geperst sinaasappelsap, verse groenten en iedere dag 2 boterhammen met Becel boter er op. Niet goed dus! Jos kreeg die dag in november 2016 heel veel informatie mee over LCHF en ik heb ook meegedaan omdat dat nu eenmaal gemakkelijker voor beiden is. Ik zelf heb Reumatische Artritis en veel last van ontstekingen en pijn in mijn hele lichaam.

Jos heeft met deze, voor ons totaal nieuwe levensstijl, heel veel gewonnen voor wat betreft het open blijven van de aderen. Hij voelt zich goed en gaat bijna iedere morgen ruim een uur wandelen in de bossen, iets wat voorheen ondenkbaar was. Jos gaat één keer per half jaar op controle bij de cardioloog en het ECG is iedere keer weer prima. Voor ons is GezondDorp en met name Hans, op de juiste tijd in ons leven gekomen en we zijn hem heel dankbaar.

Als er brood op tafel staat, neem ik het niet eens meer…

Wat hebben wij veranderd in ons eetpatroon? Nou we eten helemaal geen fruit, brood, pasta, aardappelen en suikers meer want die zouden de ontstekingsreacties in de aderen verhogen. Wat we wel eten? Nou heel veel andere lekkere dingen zoals: heel veel verse groenten in soepen, maar ook grillen met verse geitenkaas er over, lasagne van pompoen of courgette, puree van bloemkool en knolselderij met roomboter, slagroom en mosterd. Ook kan Jos hele lekkere paella van bloemkoolrijst maken, waar de familie dol op is.

Ik heb heel veel boeken gelezen over LCHF en internet afgestruind. Je moet heel goed kijken want er is heel veel op het gebied Low Carb te vinden maar dan met weinig vet en vaak verkeerd vet en daar is voor ons de meeste winst te behalen; de goede vetten en weinig omega 6. Hoewel ik echt een broodmens was en dacht “ja dat ga ik dus echt niet laten staan”, heb ik daar nu helemaal geen behoefte meer aan. Als we uit eten gaan en er staat brood neem ik het niet eens meer.

Wat wij zelf erg lekker vinden…

Jos voelt zich veel energieker, is ook een aantal kilo’s afgevallen, maar niet zoveel als we allemaal lezen. Door de Griekse yoghurt en de kaas wat te verminderen en gestopt te zijn met producten van amandelmeel, gingen er nog wat kilo’s af. Hij voelt zich prima daarbij. Sinds ik afgevallen ben heb ik juist meer reumatische klachten in en rond mijn gewrichten, zoals knieën en heup. Maar ik zet toch door want ik ben inmiddels helemaal om en voor de spijsvertering is het veel beter. Wat wij zelf erg lekker vinden is bijvoorbeeld:

  • Spinazie of boerenkool (diepvries) laten ontdooien en het vocht er heel goed uitdrukken, dan puree van bloemkool en knolselderie maken, samen met slagroom en mosterd een stamppot maken. Champignons bakken en over de stamppot doen en eventueel vlees of rookworst erbij;
  • Maar ook Spitskool in slierten snijden, formaat tagliatelle, en roerbakken met prei, paprika en hard gebakken shiitakes met scheutje port en voor de liefhebbers een paar druppels loempiasaus erover. Lekker daarbij zijn gamba’s;
  • Portobello uithollen en vullen met gehakt, ui, prei, paprika mengsel en in oven bakken 30 min. De laatste 5 minuten dan lekker de geitenkaas erover;
  • Torentje van spinazie en gepureerde linzen (pakje HAK), daar tussen een laagje mozzarella en wat gebakken of gegrilde courgette en/of wortelschijfjes.

Wat ik ook heel erg fijn vind is dat onze zoon en schoondochter ook steeds meer koolhydraatarm eten en het ook steeds vaker zelf klaarmaken. Ze eten veel minder zoete dingen, geen snoep meer en geen frisdrank maar water! Wat wij als familie altijd doen is een heerlijke espresso met pure chocolade na het eten! Dat blijven we ook lekker doen. Af en toe maakt Jos pindarotsjes van ongezouten pinda’s en pure chocolade van 85%. Als er eters komen horen we bijna altijd dat ze helemaal geen opgeblazen gevoel na het eten hebben. Ze vinden het eten heel lekker en ze gaan er vaak zelf mee aan de slag!

GezondDorp, dat zijn wij!

Heb je zelf ook een mooie verhaal? We horen het graag! We zijn namelijk steeds op zoek naar praktijkverhalen voor op de website van GezondDorp en onze volgende nieuwsbrief. Ook als niet-deelnemer aan het project kun je natuurlijk je verhaal met ons delen. Stuur een mail naar info@gezonddorp.nl.

szandje