Jos Dierking
“preventief onderhoud”…

25 juli 2019

Jos Dierking (1969) is eigenlijk getriggerd door Anne, een nichtje van zijn vriendin Arianne: “Ze had voor haar profielwerkstuk een lezing van Hans van Kuijk bezocht in het PSV stadion over LCHF. Ze heeft dit uitgeprobeerd en daarbij ook de bloedwaarden ervoor en erna laten meten. In een relatief korte periode waren haar bloedwaarden verbeterd. Dit was in dezelfde periode als de start van GezondDorp. Het verhaal van Hans en Norbert sprak mij ook wel aan en leek ook een verklaring waarom enkele mensen die ik ken die heel erg actief zijn en veel sporten toch uiteindelijk hart-/vaatproblemen kregen.”

“Niet dat ik op dat moment lichamelijke klachten had of overgewicht, maar zag het wel als ‘preventief onderhoud’ voor de lange termijn.” Jos is eigenlijk al deelnemer vanaf ’t begin (november 2016, red.) toch sloot hij zich pas in maart 2017 aan bij de controlegroep. “Om te kijken wat het effect is op mijn bloedwaarden en om zeker te zijn dat dit voedingspatroon ook voor mij geschikt was.”

Sportprestaties verbeteren…

Jos voelt zich fitter en is iets afgevallen; 2 tot 3 kilo. “Eigenlijk loop ik nergens tegenaan, ik vind het eigenlijk wel ‘super vet’. Ben van nature geen zoetekauw, houd meer van hartige dingen, dus het omschakelen naar LCHF was voor mij geen enkel probleem. In het begin is het wel even wat zoeken en wat uitproberen met gerechten, maar dat wendde snel. Vroeger had ik vaak honger, terwijl ik net daarvoor goed gegeten had. Dat is nu helemaal weg. Natuurlijk is er wel eens een feestje en dan eet ik gewoon gebak en drink ik de nodige pilsjes etc. De dag erna ben je meteen 2 kilo zwaarder, maar dat is er na een 1 tot 2 dagen weer af.”

“2 jaar terug heb ik nog een fietstest gedaan bij een periodieke medische check via het werk en had niet eerder zo veel vermogen getrapt zonder enige training vooraf. Ieder jaar in oktober doe ik met een stel collega’s mee met de halve marathon van Eindhoven, afgelopen jaar was het erg warm en had ik halverwege mijn doel bijgesteld naar vooral uitlopen. 3 weken later heb ik nog de halve marathon van Valkenswaard (Valkenloop) gelopen en mijn ‘persoonlijk record’ wat al 3 jaar stond verbeterd. Lijkt dus wel of het ook een positieve invloed heeft op de sportprestaties.”

Favoriet eten…

Als ontbijt eet Jos, als hij daar tijd voor heeft, het liefst gebakken eieren met ham of spek. En daar doet hij dan wat plakken kaas overheen en soms een halve avocado, sla, komkommer, tomaat of olijven erbij. “Heb ik wat minder tijd dan eet ik meestal een koolhydraatarme snee brood of (zaden)cracker met veel kaas. Verder eet ik nog Griekse yoghurt met blauwe bessen, aardbeien, frambozen of bramen.”

Zijn lunch slaat Jos vaak over: “Gewoon omdat ik ’s middags geen honger heb. Soms neem ik wel blokjes kaas of olijven mee naar het werk. Ook maak ik wel eens tonijnsalade.”

Als diner zijn dit wel zijn favorieten: Gyros met vers gemaakte knoflooksaus of tzatziki, met daarbij een Griekse salade met alles erop en eraan. Kip madras met bloemkoolrijst. Spaghetti, maar dan met courgetti. Mexicaanse koolhydraatarme wrap of groot blad ijsbergsla met kip, Griekse yoghurt/zure room, guacamole en geraspte kaas. “We maken alles vers en niets uit pakjes of blikjes.”

Jos zijn tip: Maak zelf je kruidenmix in plaats van deze kant en klaar te kopen. Zo weet je precies wat erin zit en kun je het zout beperken en de suiker achterwege laten. Bovendien is het ook veel lekkerder.

GezondDorp, dat zijn wij!

Jos sluit zijn verhaal af met: “Verder promoot ik deze levensstijl ook wel een beetje en deel ik graag mijn LCHF ervaringen. De link van GezondDorp heb ik al vaak doorgestuurd naar collega’s. En ik hoorde vorige week nog dat iemand het nieuwe boek van ‘GezondDorp naar GezondLand‘ besteld heeft. Stiekem ben ik dan toch wel een beetje trots!”

Heb je zelf ook een mooie verhaal? We horen het graag! We zijn namelijk steeds op zoek naar praktijkverhalen voor op de website van GezondDorp en onze volgende nieuwsbrief. Ook als niet-deelnemer aan het project kun je natuurlijk je verhaal met ons delen. Stuur een mail naar info@gezonddorp.nl.

szandje