Joke Hilhorst-Klomp
Joke Hilhorst-Klomp

23 december 2017

Wij, mijn lief Ton en ik, wonen inmiddels alweer 29 jaar met veel plezier in GezondDorp Leende. Mijn wieg stond 63 jaar geleden onder de Dom en daarom kan ik nog steeds beter plat ‘utregs proate’ dan Tineke Schouten… In Utrecht vinden ze dat ik inmiddels wel een brabants accent heb…

Ik ben de oudste van vier kinderen en droeg al jong de verantwoordelijkheid voor het gezin, omdat mijn moeder weer als verpleegkundige in het Academisch ziekenhuis ging werken. Naar school gaan vond ik heerlijk en ik dacht dat ik het ook wel leuk zou vinden vóór de klas. Na de middelbare school ging ik dus naar de Pedagogische Academie. Na tien jaar als onderwijzeres, besloot ik theologie te gaan studeren. Na mijn afstuderen op Allerheiligen 1991, heb ik 13 jaar als geestelijk verzorger / pastor gewerkt in diverse ziekenhuizen en instellingen. Helaas werd ik in 2005 zo ziek dat werken niet meer mogelijk was. Ik mis het nog iedere dag.

Image module
Hoe word ik 100?

Maar goed, het wordt tijd het eens over het project GezondDorp te hebben… Eerlijk gezegd ben ik al zo lang ik me kan herinneren “op dieet” geweest en zo 500 kilo afgevallen en 600 aangekomen. Onder andere door mijn medicatie, prednison en dexamethason, werd ik zwaarder en zwaarder. Bovendien had ik in die tijd ernstige diabetes. Ook na het stoppen van die medicatie, bleef ik gevoelig voor een te hoog bloedsuiker.

Toen mijn lief en ik vorig jaar “Hoe word ik 100” op tv zagen, leek die koolhydraatarme levensstijl me wel wat. Wij kochten het boek en begonnen gewoon. Omdat ik toen weer erg ziek was geworden en veel pijn had, ben ik nooit naar de bijeenkomsten over GezondDorp geweest in oktober 2016.

Project GezondDorp: wat een geweldig initiatief!

Toen Norbert van den Hurk, mijn huisarts, in december 2016 op huisbezoek kwam, vertelde ik hem dat wij met koolhydraatarm eten begonnen waren. Hij stelde voor om mee te doen met het project GezondDorp. Wat een geweldig initiatief! Norbert en Hans zijn mijn helden! Echt moedig om dit zo neer te zetten!

Het succes van het project GezondDorp heb ik op 16 november kunnen delen in een interview met Omroep Brabant. En gisteren (zaterdag 23 december 2017) verscheen er een artikel over ons prachtige Lindse project in de Telegraaf; Helen Rijnsburger, Ton en ik zijn hiervoor onder meer geïnterviewd. Deze maand ben ik me ook gaan inzetten voor het bestuur van GezondDorp. En Ingeborg van Meggelen en ik zijn een supportgroep begonnen: contacten verlopen via de WhatsApp en we organiseren bijeenkomsten.

Image module
Lekker eten tot in de lengte van jaren

Wij eten nu al meer dan een jaar iedere dag vers, koolhydraatarm, eiwitrijk en aardig wat vetten. Wij eten echt lekker en gevarieerd en ik ga er maar van uit dat we dit nog tot in lengte van jaren zullen volhouden.

Mij heeft deze nieuwe leefstijl veel opgeleverd: Ik ben inmiddels 35 kilo kwijt. En heb het idee dat ik, mede door de gezondheidswinst ten gevolge van deze leefstijl, ook sneller herstel van een ingrijpende buikoperatie eind augustus.

Ik hoop van harte dat ik nog veel mensen mag inspireren om deel te nemen aan GezondDorp. Het is echt “de moeite” waard!

Image module
GezondDorp, dat zijn wij!

Heb je zelf ook een mooie verhaal? We horen het graag! We zijn namelijk op zoek naar praktijkverhalen voor op de website van GezondDorp en onze volgende nieuwsbrief. Ook als niet-deelnemer aan het project kun je natuurlijk je verhaal met ons delen. Stuur een mail naar info@gezonddorp.nl.

szandje