Ine Geven
Ine en Albert houden van lekker eten, drinken en alles wat daar bij hoort….

24 oktober 2019

Mijn naam is Ine Geven (1953) en samen met mijn man Albert woon ik al meer dan 40 jaar in Eindhoven. Mij verhaal met de leefwijze van GezondDorp begon ruim 1,5 jaar geleden. Als kind en in mijn pubertijd was ik altijd lang en dun. In mijn studententijd kwamen er voor het eerst de nodige kilo’s bij. Die gingen er weer af toen ik ging werken…de eerste keer aan de lijn! Ik was weer net zo mager als in mijn pubertijd. Jaren later, na vier zwangerschappen, zaten die kilo’s er weer dubbel en dwars aan. Kilo’s die er wel bij kwamen, maar er nooit echt af gingen ondanks verschillende pogingen daartoe.

Mijn man en ik zijn beiden afkomstig uit Limburg en echte Bourgondiërs. Wij houden van lekker eten, een glaasje op zijn tijd met alles wat daarbij hoort…en dat je dat niet onbeperkt kunt doen wisten we natuurlijk wel, maar ermee stoppen was heel moeilijk. Een keer ging het vrij goed, ik viel veel af, echter toen kreeg ik last van galstenen en werd super voorzichtig met eten. Daardoor gingen er nog meer kilo’s af. Na de operatie die volgde kon ik weer alles eten (hoera!) en je raadt het al… de kilo’s kwamen dubbel en dwars terug. Jaren ging het op en neer, het bekende jojoën. Zolang ik nergens last van had zat ik niet zo met mijn overgewicht. Het was wel eens lastig, het beperkte me soms, maar verder genoot ik van mijn hapjes en drankjes. De enige medicatie die ik nodig had was tegen hoge bloeddruk, die slikte ik al sinds mijn laatste zwangerschap. En het zat in de familie, dus ik dacht dat zal dan wel zo blijven.

Het is helemaal niet nodig alles uit te rekenen…gewoon de juiste keuzes maken

Tot ik in december 2017 weer op controle moest bij mijn praktijkondersteuner en mijn cholesterol en suiker de verkeerde kant opgingen, was voor mij de maat wel vol. Ik wilde zeker niet meer medicatie. Bij mijn man had ik gezien hoeveel last hij had van de statines, dat wilde ik niet. Ook schrok ik enorm dat ik diabetes 2 aan het ontwikkelen was. Tijd voor verandering! Maar hoe? Als ik eraan begon moest het ook goed en er moesten ook heeeel veel kilo’s af. Mijn schoondochter volgde het WeightWatchers programma en was daar veel mee afgevallen. Ik heb me daar in verdiept, maar vond het niks voor mij. Aan de shakes en repen wilde ik sowieso niet, want bij ons stond zo veel mogelijk vers en zonder zakjes en pakjes al altijd hoog op de prioriteitenlijst. Ik had al vaker iets over het project GezondDorp in Leende gehoord en ben me toen gaan inlezen. Ik had er nog de nodige twijfels bij en ook het vooruitzicht van het niet meer mogen eten van brood, aardappels, rijst en pasta trok me niet zo. Toch liet het me niet los. Via Google kom je veel te weten. Ik ben me gaan inlezen op andere koolhydraatarme en koolhydraatvrije sites en langzaam maar zeker begon ik er wel iets in te zien. Ook de resultaten van afvallen en lagere suikerwaarden trokken me aan.

Ine was om en Albert zou meedoen…

Ik was om, en mijn man beloofde dat hij ook mee zou doen. En zo begonnen we eind januari 2018 aan dit avontuur. Eerst met de boekjes van The New Food en andere sites en verder er veel over lezen en uitzoeken. Ik houd van koken en lekker eten en daarom vond ik het ook een hele uitdaging om hier iets mee te doen. Maar om eerst uit te rekenen hoeveel je van alles mag eten en dat dan bijhouden vond ik veel te veel gedoe. Op de site van GezondDorp las ik dat dat ook niet nodig is als je maar de goede keuzes maakt. En dat deden we… het resultaat was verbluffend.

Soms weet ik gewoon niet wat te kiezen, zoveel lekkere recepten…

De kilo’s vlogen er af. Mijn man is 20 kilo kwijt en ik nog veel meer, van morbide obesitas naar een normaal gewicht. Maar wat belangrijker is, mijn cholesterol- en suikerwaarden zijn prima en ik ben al een half jaar van de bloeddrukmedicatie af die ik al zeker 25-30 jaar slikte. …met een dikke proficiat van mijn huisarts. De cholesterolwaarden van mijn man zijn nog niet helemaal goed, hij is nog een grensgeval; nog even niet aan de medicatie en onder controle.

Hopelijk kunnen we met ons verhaal anderen stimuleren om deze leefwijze te omarmen. Moeite hebben wij er totaal niet meer mee en echte voorkeursrecepten hebben we niet. We genieten elke dag van ons eten. Soms weet ik gewoon niet te kiezen omdat ik zoveel lekkere recepten zie. Een luxe probleem toch?

GezondDorp, dat zijn wij!

Heb je zelf ook een mooie verhaal? We horen het graag! We zijn namelijk steeds op zoek naar praktijkverhalen voor op de website van GezondDorp en onze volgende nieuwsbrief. Ook als niet-deelnemer aan het project kun je natuurlijk je verhaal met ons delen. Stuur een mail naar info@gezonddorp.nl.

szandje