In GezondDorp Leende was heel wat te beleven!
LCHF Belevingsmarkt

Beleven: Proeven, ruiken, ervaren en leren

De LCHF Belevingsmarkt verdubbelde tijdelijk ongeveer de populatie van GezondDorp. Naar schatting waren er 4 duizend bezoekers op de been in de Dorpstraat en Oostrikkerstraat in Leende. Zij kwamen uit alle windstreken beleven wat de LCHF leefstijl inhoudt; het eten van weinig koolhydraten en veel gezonde vetten is het uitgangspunt.

Zo zaten er bij de 600 voorinschrijvingen voor de lezingen en workshops al personen uit de provincies Groningen en Friesland. En waren op dat moment zelfs al bezoekers uit onze buurlanden België en Duitsland ingeschreven. Ook weten we dat er minimaal 1 persoon van overzees aanwezig was, uit Zuid-Afrika.

Programma LCHF Belevingsmarkt

Op maar liefst 40 plekken tussen Korein Kinderplein en ‘t Brouwershuis konden bezoekers van de LCHF Belevingsmarkt hun hart ophalen. Zo was het mogelijk om bij de marktkraampjes te proeven van allerlei verantwoorde, koolhydraatarme hapjes, in gesprek te gaan met diverse experts of zelf aan de slag te gaan met fitnessapparatuur. Want naast goede voeding, zijn ook beweging, ontspanning en bioritme belangrijke elementen van een gezonde leefstijl. En dat is wat het project GezondDorp zich ten doel stelt: een gezonde leefstijl binnen een gemeenschap stimuleren.

Naast langs de marktkramen struinen, hadden bezoekers de kans om te luisteren naar inspirerende lezingen of deel te nemen aan workshops of trainingen. Zo lichtte Hans van Kuijk, oprichter van het project GezondDorp, bijvoorbeeld toe dat je niet bang hoeft te zijn voor cholesterol. Was er een workshop over positieve gezondheid, want gezondheid is meer dan alleen niet ziek-zijn. En verzorgde Oanh, auteur van 4 kookboeken boordevol koolhydraatarme recepten, een 3-tal kookworkshops bij ‘t Brouwershuis. Een leuk weetje: Zij sloten speciaal voor deze workshops de gehele dag hun keuken.

Met trots draagt Leende de eretitel GezondDorp

De meest gehoorde reacties zijn zo samen te vatten aldus Sanne van der Zanden, projectmanager van de LCHF Belevingsmarkt vanuit stichting GezondDorp: “Het is erg leuk om zoveel mensen te zien en spreken die dezelfde interesses hebben. We hebben echt genoten en kijken met veel plezier terug op een zeer leerzame dag. Voor herhaling vatbaar!”

“Leende heeft echt laten zien waarin een klein dorp héél groot kan zijn.”, vult Wim Tilburgs, voorzitter van de stichting Je Leefstijl als Medicijn aan. “Met trots dragen jullie de eretitel GezondDorp!” Dat een bezoekster zelfs deze uitspraak doet, bevestigt dat enkel: “Ik vind Leende zó leuk. Dat is zeker een optie als ik naar koophuizen ga kijken!”

szandje