Een Herenboerderij in Leende?
Grip op uw eigen eten!

Een Herenboerderij is een kleinschalige coöperatieve boerderij in eigendom van 200 huishoudens die hen voorziet van groente, fruit, aardappelen, vlees en eieren. Samen hebben ze een boer in dienst die op een duurzame manier kwalitatief hoogwaardig voedsel produceert dat de leden-Herenboeren willen eten.

De eerste Herenboerderij van Nederland staat sinds 2016 in Boxtel. En inmiddels zijn er op veel meer plaatsen mensen opgestaan die met een eigen Herenboerderij grip willen op hun eten. Zo ook in Leende; GezondDorp en ZLTO Groote Heide sloegen de handen ineen en organiseerden een eerste informatiebijeenkomst op maandag 11 maart.

Eindhovens Dagblad – 19 februari 2019: “Op steeds meer plaatsen staan mensen op die met een eigen Herenboerderij grip willen op hun eten”, zegt Sanne van der Zanden. “Sinds we kennis hebben gemaakt met het concept Herenboeren in Boxtel zijn we er steeds enthousiaster over geworden. Wij staan heel erg achter het gedachtegoed van kwalitatief hoogwaardige voeding en stilstaan bij de oorsprong van voeding. Daarom willen we gaan onderzoeken of er genoeg belangstelling is.” 

Herenboerderij De Groote Heide

Op zoek naar geïnteresseerden, land en een boer

Eerste informatieavond (11 maart 2019) goed bezocht: In De Scheuter in Leende kwamen bijna 100 geïnteresseerden samen, een goed begin! Zowel Heeze-Leende24.nl als het Eindhovens Dagblad deden verslag.

De groep Kartrekkers is daarna groter geworden; 15 personen hebben zich verenigd. Ze onderzoeken samen of het haalbaar is om in Leende of omgeving te komen tot een Herenboerderij; Herenboeren De Groote Heide. Om te kunnen starten is het belangrijk dat er voldoende geïnteresseerden zijn die op korte termijn ook bereid zijn om per huishouden een eenmalige investering te doen: 150 tot 200 huishoudens die elk 2.000 euro investeren. Daarnaast zijn ook het vinden van geschikte grond en een boer belangrijke stappen. De Kartrekkers hebben hiervoor verschillende werkgroepen samengesteld.

Heb jij interesse?

Laat het weten als je interesse hebt! We zijn namelijk benieuwd hoeveel potentiële Herenboeren (leden) we al hebben en of er meer Kartrekkers opstaan? Ook als je ideeën hebt voor de locatie horen we het graag. Net als namen van boeren die wellicht de Herenboerderij in De Groote Heide willen aansturen.  Je kunt dit formulier invullen of een mail versturen.

Meer informatie over Herenboeren

Meer weten over Herenboeren? Bekijk onderstaande reportage, lees verder op www.herenboeren.nl of kijk rond op Facebook: Herenboeren Nederland of Herenboeren Wilhelminapark (Boxtel). En vergeet zeker niet zelf een kijkje te nemen bij Herenboeren Wilhelminapark in Boxtel: agenda!

Reportage EenVandaag

szandje