De relatie tussen voeding en ons (immuun)systeem…
20 september 2020
Laat ik mij voorstellen: ik ben Chantal Drieënhuizen-Boerenkamp, geboren in Heeze en trots op en gelukkig met mijn gezin bestaande uit Victor, Björn, Céline en Britt. In 2012 en in 2016 heb ik zelf een auto-immuunziekte gekregen. Van de eerste ben ik nagenoeg volledig hersteld; Guillain Barré. De tweede is nog actief; Alopecia Universalis, een onschuldige (en niet-besmettelijke) haarziekte waardoor ik kaal ben. Hier ontstond al mijn voorzichtige zoektocht naar oorzaak-gevolg, het “waarom” van auto-immuunziekten. Via mijn studies en mijn werk werden mij het belang van zaken als voeding en leefstijl op ziekte en gezondheid pas echt helder. In 2013 startte ik met mijn Guasha- en massagepraktijk INTUÏTIE in Heeze.
Door mijn opleiding tot Santai Guasha therapeut werd ik me bewust van de relatie tussen voeding en ons (immuun)systeem. Ook in het eerste jaar Chinese geneeskunde en in mijn coaching opleiding werd het belang van voeding en leefstijl behandeld. Een onderwerp wat ik overigens gemist heb in mijn (reguliere) medische basisopleiding.
Eten als voorheen…
Ruim vijf jaar geleden hoorde ik via een cliënte kennis van de Paleo leefstijl. Zij, inmiddels een goede vriendin van me, bracht me in contact met Birgit Spoorenberg, arts KPNI. Birgit geeft overal in Nederland workshops over de impact van voeding en leefstijl op ons immuunsysteem. Via haar leerde ik nog meer over oer-eten, oftewel Paleo. Eten zoals de oermens deed. Want hoewel ons DNA niet zoveel afwijkt van de oermens, onze eet- en leefgewoontes zijn totaal anders. Dat mede hierdoor zogenaamde welvaartsziektes/auto-immuunziektes kunnen ontstaan, is voor mij heel logisch.
De oermens moest intensief bewegen om aan zijn voedsel te komen. Had hij te maken met schaarste. Hij had geen koelkast of diepvries waaruit hij kon snaaien. Moest “vechten” met een bij voor een beetje zoetigheid (honing). In tegenstelling tot wij nu, wij hebben geen schaarste aan zoet, noch aan voedsel. We hebben een voorraadkast vol met geraffineerde suiker en snoep, een supermarkt met producten waarvan het grootste deel suiker bevat. Of stiekem vermomd als maltose, dextrose of fructose. Tot mijn verbazing zat er zelfs suiker in de kipfilet uit de supermarkt. Ik schrok me rot toen ik startte met het lezen van etiketjes met ingrediënten. Met het vergroten van mijn kennis over voeding en wat het allemaal met je doet is “eten als voorheen” bijna een uitdaging te noemen. Als ik niet zo goed in mijn vel zit, dan merk ik dat aan mijn eetgewoonte. Dan lonken snoepen en snaaien weer.
Omdenken en het veranderen van gewoonten…
Op de Paleo manier eten en koken vereist omdenken en het veranderen van gewoontes. Dat kun je het beste geleidelijk aan doen. Bijvoorbeeld door eerst de lunch te vervangen. En als je daaraan gewend bent, dan volgen stapsgewijs de andere maaltijden. Ik heb heerlijke recepten ontdekt die verbazingwekkend eenvoudig en vaak snel op tafel te zetten zijn. Op websites als eetpaleo.nl, oergondischgenieten.nl en Pinterest vind je er talloze. Maar ook het kookboek “De jonge foodie” heeft leuke en vooral lekkere ideeën. Voor mij persoonlijk is de Paleo manier van eten erg belangrijk. Het zorgt ervoor dat ik beter in mijn vel zit en meer energie heb.
Tegenwoordig zijn we in geval van ziekte of pijn snel geneigd ons vol te stoppen met medicatie. Een chemische manier die niet primair geënt is op genezen maar op het bestrijden van de symptomen. We leven in een drukke, spannende, stressvolle en hectische tijd. We staan vaak onder prestatiedruk en zoeken de snelste manier om van een klacht af te komen. Dat de snelle manier meestal niet de gezondste manier is voor ons systeem en zeker niet op de langere termijn, nemen we vaak op de koop toe. Des te belangrijker is een gezonde voeding- en leefstijl: Op tijd ontspannen, een goede balans vinden tussen rust en beweging. Afschakelen in ons hoofd, de tv, laptop en telefoon uit en naar buiten, de natuur in. Of een ontspannende massage, een detoxbehandeling als Guasha, of een bezoekje aan de sauna. Door ons immuunsysteem te “boosten” met een gezonde levensstijl en voeding zijn we niet (meer zo) afhankelijk van de farmaceutische industrie om ons te beschermen tegen alles wat binnen ons ontstaat en buiten ons is. Ik ben ervan overtuigd dat ons immuunsysteem er alles aan doet om ons te beschermen tegen ziekmakende factoren. Ons lichaam wil uiteindelijk maar één ding: overleven. Die bescherming start trouwens bij onze handen en onze huid. Daarom is je handen veelvuldig wassen en ontsmetten een zeer onverstandige keuze. Je wast de eerste verdedigingslinie van je immuunsysteem letterlijk kapot. Pathogene factoren kunnen zo juist makkelijker binnendringen en je verzwakken en ziek maken.
Fysieke en mentale/emotionele blokkades verdwijnen dankzij Guasha…
In mijn Guasha- en massagepraktijk is voeding een onderwerp wat ik regelmatig bespreek met mijn cliënten. Ik stoel mijn behandelingen dan ook op drie pijlers: voeding en leefstijl (fysiek), mentale gezondheid (hoe sta je in je leven, hoe denk je, wat heb je meegemaakt) en de behandeling van de klacht (wat is de oorzaak, waar heb je last van). Onze manier van leven, voeding, mentale gezondheid, stress, medicijngebruik en milieuvervuiling zorgen allemaal voor toxische stoffen in ons systeem.
Guasha is een schraaptechniek en onderdeel van de Chinese geneeskunde. De behandeling zorgt ervoor dat afvalstoffen ons lichaam kunnen verlaten, waardoor fysieke en mentale/emotionele blokkades kunnen verdwijnen. Met een schraper van bijvoorbeeld jade, hoorn of schelp, schrapen we over de huid. We deblokkeren zo het lichaam en zorgen voor een betere doorstroming en doorbloeding. Guasha is een eeuwenoude en eenvoudige techniek die fantastische resultaten geeft en het lichaam ondersteunt in haar zelf genezende vermogen. Het zet het lichaam letterlijk “in beweging”. Een Frozen shoulder bijvoorbeeld is daarom bij uitstek heel erg goed te behandelen met Guasha. Maar ook mensen met chronische klachten, ziektes en syndromen hebben vaak veel baat bij de behandeling. En hoewel mensen soms kunnen schrikken van de rode vlekken die kunnen ontstaan bij Guasha, de behandeling moet niet pijnlijk zijn, maar kan wel wat gevoelig zijn op sommige plekken. Als ik een uitwisseling doe met mijn collega dan voel ik me daarna heerlijk ontspannen en als herboren. Eén keer per maand wissel ik uit met massage en één keer met Guasha. Heerlijk!
GezondDorp, dat zijn wij!
Heb je zelf ook een concept wat past bij GezondDorp? We horen het graag! We zijn namelijk steeds op zoek naar verhalen van ondernemers voor op de website van GezondDorp en onze volgende nieuwsbrief. Ook als je gevestigd bent buiten Leende kun je natuurlijk je verhaal met ons delen. Stuur een mail naar info@gezonddorp.nl.