Daykaffee ’t Brouwershuis
Koolhydraatarme voeding heeft gewenste effect

21 december 2018

Elmer Slager, kok bij Daykaffee ’t Brouwershuis in Leende, was zelf aanwezig bij de informatiebijeenkomst van GezondDorp eind 2016. Hans en Norbert wisten hem die avond meteen te raken en inspireren: “Die avond ben ik boos op suiker geworden!”. Vanaf dat moment is hij een aantal ingrediënten uit zijn gerechten gaan halen. En omdat hij de maaltijden bepaalt voor iedereen, heeft hij dat wel in overleg met zijn zus en directeur Aukje gedaan.

Brouwershuis, veel meer dan horeca

Om dat in het juiste perspectief te kunnen plaatsen: ’t Brouwershuis is onderdeel van Stichting De Schakel en bestaat uit een horecadeel én een zorg, leef- en werkvoorziening. Dat laatste is gericht op mensen met een verstandelijke of psychosociale beperking; ‘huisgenoten met een hulpvraag’ zeggen ze zelf mooi.

“We zagen dat het voor sommige huisgenoten van belang was om iets af te vallen.”, zegt Elmer. “Ondanks de bewegingsactiviteiten drie keer per week bleek dit moeilijk te zijn”, vullen Adriënne en Linda aan. Omdat de huisgenoten gezamenlijk eten voor een vast bedrag per dag, kon Elmer in de praktijk ondervinden of het advies van GezondDorp daar verandering in kon brengen.

Foto v.l.n.r.: Linda (schoondochter), Elmer (zoon), Aukje (dochter), Kees (vader) en Adriënne (moeder). © FotoMeulenhof

Gewenste effect op huisgenoten

Inmiddels zijn we twee jaar verder en zien we de gewenste resultaten. De huisgenoten eten minder fruit, hoeven geen (gewoon) koekje meer bij de koffie en eten ’s avonds een kaasje of worstje in plaats van chips. “En er zijn de afgelopen dagen veel minder pepernoten gegeten dan andere jaren!”, lacht Aukje. Deze leefstijl heeft gezorgd voor gewichtsverlies en betere energiebalans bij de huisgenoten.

Het begin was overigens wel lastig: “Voor jou en mij is het aanpassen van onze leefstijl al wennen; van light naar vet, geen pasta en krieltjes. Je kunt je dus indenken dat het voor onze huisgenoten echt een lastige overgang was.” Een extra moeilijkheid in deze situatie was dat er ook huisgenoten bij waren die vetrijk én suikerrijk gingen eten. De chocoladepasta belande immers ook op de koolhydraatarme boterham.

Koolhydraatarme kaart voor gasten

‘t Brouwershuis heeft sinds september 2018 een aparte koolhydraatarme kaart met diverse lekkere gerechten voor zowel lunch als diner. Wat te denken van een “Low Carb High Tea” of het “Koolhydraatarm twaalfuurtje”? Dit lunchgerecht bestaat uit een huisgemaakte zadencracker met kruidenspread, een huisgemaakte lemon cheesecake en Griekse yoghurt met een luxe notenmelange en kaneelcrunchies. Dit alles serveren ze met een potje luxe, verse thee. En dat voor slechts €10,00 per persoon.

Het horecadeel is onderdeel van het leef- en werkvoorzieningsproject. “De horeca moet ten diensten staan van onze leefgemeenschap”, aldus dochter Aukje. “Maar ook in dienst van de burgergemeenschap hier in Leende. Omdat het ons middel is om te integreren”, vult schoondochter Linda aan. “En een middel om centen te verdienen en te werken. En daarom begonnen we met de producten die we zelf ook eten op de kaart te zetten.”, benadrukt Elmer. Als volgend jaar het verticaal tuinieren meer vorm krijgt wordt deze link nog verder versterkt. Dan komen ook stevia, rozemarijn en tijm uit eigen tuin.

Wat zijn de wensen van GezondDorp?

Dat ’t Brouwershuis ook het project GezondDorp een warm hart toedraagt blijkt uit het feit dat ze tijdens de LCHF Belevingsmarkt op zondag 12 augustus haar deuren sloot voor eventuele horecagasten. De keuken werd immers in beslag genomen door Oanh en de deelnemers aan haar kookworkshops [vlog Oanh]. En in de zaal vond een talkshow en een lezing plaats.

In aanloop naar deze dag was er veelvuldig contact tussen ’t Brouwershuis en diverse bestuursleden van Stichting GezondDorp. Uiteraard om afspraken te maken over de ruimtes, maar vooral ook om te zorgen dat er tijdens en na de markt passende gerechten beschikbaar zouden zijn. “En we horen graag welke wensen de inwoners van Leende nog meer hebben, want dan kunnen wij daarop inspelen”, sluit Elmer af. Geef jouw wensen dus vooral door aan ’t Brouwershuis (brouwershuis@stichtingdeschakel.nl) of aan Stichting GezondDorp (info@gezonddorp.nl)!

Favoriete gerechten

De huisgenoten hebben deze gerechten doorgegeven als hun lievelingsgerechten:

  • LCHF ontbijt: Griekse yoghurt met notenmix en Oanh’s kaneelcrunchies;
  • LCHF lunch: Gebakken eieren met koolhydraatarme cracker met huisgemaakte kruidenspread;
  • LCHF diner: Wortelwraps met gebakken kip en diverse wokgroenten en een salade.
Nieuwe kansen

Heb je zelf ook een mooie verhaal als ondernemer? We horen het graag! We zijn namelijk steeds op zoek naar praktijkverhalen voor op de website van GezondDorp en onze volgende nieuwsbrief. Ook als je organisatie niet in Leende is gevestigd kun je natuurlijk je verhaal met ons delen. Stuur een mail naar info@gezonddorp.nl.

szandje