Het geluk komt in de slaap

Eind 2016 zijn Hans van Kuijk en Norbert van de Hurk met veel enthousiasme gestart met de introductie van ‘GezondDorp’ met daarbij focus op voeding. Een gezonde leefstijl bestaat echter uit meerdere componenten. Naast goede, eerlijke voeding zijn ook voldoende beweging (inspanning), ontspanning & sociale contacten en slaap & bioritme belangrijke componenten. Deze componenten beïnvloeden elkaar en zouden zelfs met elkaar in balans moeten zijn. Hierin liggen voor ieder individu de accenten weer anders. En in de loop van je leven zullen hierin zelfs grote wisselingen plaatsvinden.

GENIET van lekker slapen en een uitgerust lijf ’s ochtends!

Door onze leefstijl veranderen we vaak ons slaap-waakritme. Of liever: we forceren het. Er zijn typische ochtendmensen en typische avondmensen en mensen die daar tussenin zitten. Iedereen heeft zijn eigen bioritme. Je functioneert het beste als je leeft volgens je eigen bioritme. Een typisch ochtendmens gaat het beste vroeg slapen en vroeg weer op. Belangrijk is voldoende goede slaap; of je nu ochtend- of avondmens bent, zorg dat je in jouw ritme dagelijks 7-9 uur goede slaap hebt, het liefst met een vaste bedtijd. Als dit nog niet haalbaar is, neem dan je slaap wanneer je kunt. Bijvoorbeeld door vaker wat korter te slapen.

Een goede slaap wordt bevorderd door een koele, stille en goed verduisterde slaapkamer. Liever de laatste uurtjes voor het slapen gaan geen inspannende of stress veroorzakende activiteiten. Een ook niet voor het slapen gaan urenlang zitten turen in de schermverlichting van PC, tablet of smartphone. Dat verstoort je natuurlijke melatonine afgifte die vooral door licht-donker wordt gereguleerd en zeer belangrijk is voor een goede slaap en nachtrust.