Een levensbedreigende auto-immuunziekte
22 november 2020
Linda Schrurs woont met mijn vriend, hond, kippen en loopeenden met veel plezier in Eindhoven. Ze werkt in loondienst en heeft daarnaast sinds 2018 een eigen praktijk in holistische leefstijlcoaching: De Natuurlijke Verbinding in Eindhoven. “In 2013 werd ik acuut opgenomen in het ziekenhuis. Mijn bloeddruk was 80-40 en ik kon nauwelijks nog op mijn benen staan. De diagnose zette mijn leven volledig op zijn kop. Ik bleek een zeldzame levensbedreigende auto-immuunziekte te hebben; Polyglandulair auto-immuunsyndroom type 2 oftewel het Syndroom van Schmidt. Voor mij houdt dat in dat onder andere mijn schildklier en mijn bijnierschors niet meer goed functioneren.” Dit is de reden dat ze zichzelf uiteindelijk een Oer-leefstijl aanmeet.
Doordat haar lichaam geen cortisol aanmaakt kan het niet omgaan met stress, of dat nu fysieke, emotionele of psychische stress is. “Fysieke stress is bijvoorbeeld pijn, braken, koorts, een verkeerd voedingspatroon of een virale of bacteriële infectie. Emotionele stress kan voortkomen uit zowel positieve als negatieve emotionele ervaringen zoals bijvoorbeeld een bruiloft en geboorte, of een overlijden en scheiding. Bij psychische stress kun je denken aan werkdruk. Met medicatie kan ik leven, zonder ga ik dood. Als ik stress ervaar kan ik extra medicatie innemen, als ik in een crisis dreig te raken kan ik een noodspuit zetten of opgenomen worden in het ziekenhuis. In het ergste geval kan ik een beroerte krijgen, in coma raken of overlijden.”
Zelf op zoek naar antwoorden…
“Ik vroeg mijn internist wat de oorzaak was van de ziekte zodat ik daar mogelijk op in zou kunnen grijpen. Hij gaf aan dat men dat nog niet zo goed weet. Het zijn erfelijke factoren die door externe beïnvloeding de ziekte in werking laten treden. Aan die erfelijke factoren kan ik weinig veranderen. Maar die externe beïnvloeding, daar wilde ik meer van weten. Mijn internist kon me daar niet verder mee helpen, dat valt buiten zijn werkveld, buiten zijn opleiding en buiten de richtlijnen waaraan hij zich moet houden. Dus ging ik zelf op zoek naar antwoorden. Leefstijl is een externe factor waar ik invloed op kan hebben. Ik leefde niet extreem gezond, maar ook niet extreem ongezond dacht ik. Tot ik me meer ging verdiepen, ging onderzoeken hoe mijn lijf op bepaalde veranderingen reageerde en ging experimenteren.”
Mezelf veel aangedaan door voeding te eten die niet bij mijn lijf past
Het doel van Linda haar leefstijlverandering is om zo gezond mogelijk te zijn en te blijven en haar immuunsysteem en weerstand zo sterk mogelijk te maken en te houden. “Via allerlei omzwervingen op internet begon ik met het schrappen van gluten. Dat leverde enorm positieve effecten op. De buikkrampen, slechte stoelgang en het opgeblazen gevoel wat ik altijd al gehad had verdwenen als sneeuw voor de zon. Terwijl ik toch regelmatig bij mijn huisarts gevraagd had om hulp daarbij en meestal met een poedertje en het advies meer vezels te eten naar huis werd gestuurd. Waar ik dan die vezels uit zou moeten halen werd er niet bij gezegd en in de supermarkt staat juist op de graanproducten dat ze boordevol vezels zitten. Na het schrappen van zuivel met weer positieve reacties van mijn lichaam werd ik door iemand gewezen op het Paleo dieet. Daar heb ik me eerst in verdiept, voordat ik de overstap daar naar maakte. Maaltijd voor maaltijd heb ik die veranderingen doorgevoerd. Eerst mijn lunch, daarna mijn ontbijt en als laatste mijn avondeten. Ik kwam in aanraking met Birgit Spoorenberg van praktijk Salutogenese. Zij nam mij mee naar een casestudy-dag waar ik door een 20-tal zorgprofessionals uit diverse disciplines ondervraagd werd en dat was een enorme openbaring. Van daaruit heb ik nog wat meer aanpassingen gedaan in mijn voeding.”
Nu volg ik een Oer-leefstijl
“Daarnaast heb ik aanpassingen gedaan in bewegen, waar ik verschillende workshops in gevolgd heb. Psychologisch heb ik een aantal sessies doorlopen om ook daarin te onderzoeken of ik patronen en gedachten had die me stress opleverden en daardoor mijn gezondheid ondermijnden. Wat ontspanning en het opruimen van afvalstoffen betreft heb ik ook stappen gezet.”
Nu volgt Linda een Oer-leefstijl, zowel wat voeding betreft maar ook wat bioritme en beweging betreft. “Het heeft mijn lichaam en mijn gezondheid enorm veel opgeleverd. Waar ik voordat ik mijn leefstijl veranderde, ieder jaar minimaal een week met een flinke verkoudheid of milde griep op bed lag, ben ik sinds 2013 niet meer ziek geweest. Als mijn familieleden door een buikgriep 3 à 4 dagen de gang van bed naar wc naar bed herhaalden, was ik na een paar uur van mijn klachten af en hoefde ik niet eens extra medicatie in te nemen. Dat is voor mij het bewijs dat mijn leefstijlverandering werkt. En helaas dus ook het bewijs dat ik in het verleden mijn lijf veel heb aangedaan door onder andere voeding tot me te nemen die niet bij mijn lijf past.”
Gezonder en sterker dan ooit tevoren
Om haar immuunsysteem zo rustig mogelijk te houden heeft ze over het algemeen 2 eetmomenten op een dag: een brunch en avondeten. “Ik eet heel veel groenten met zoveel mogelijk variatie. 500 gram groenten op een dag is eerder regel dan uitzondering. Ik eet ongeveer 3 a 4 keer per week gevogelte of vis, de overige maaltijden eet ik vegetarisch of veganistisch. Ik eet nauwelijks zoogdierproducten. Af en toe eet ik wel eens wild. Dat koop ik online bij een slager die “meukvrij” vlees verkoopt zoals hij zelf zegt, wat ik in mijn diepvries bewaar. Ik eet zoveel mogelijk biologisch en liefst groenten en fruit die niet uit kassen komt. Daardoor eet ik zoveel mogelijk met de seizoenen mee. In mijn tuin lopen vier krielkipjes rond waardoor ik bijna geen eieren meer in de winkel hoef te kopen. Daarnaast heb ik veel kruiden in mijn tuin staan, een aantal fruitbomen en fruitstruiken en ik probeer ieder jaar ook eigen groenten te kweken, wat me de ene keer beter lukt dan de andere keer; ligt voornamelijk aan de kippen en loopeendjes die alle zaailingen zo lekker vinden.”
Uiteindelijk hoopt Linda te bereiken dat ze minder of geen medicatie meer hoeft te gebruiken. “Volgens de medici is dat niet mogelijk, maar als ik zie dat ik al een start heb kunnen maken met het afbouwen van mijn schildkliermedicatie en nauwelijks extra medicatie hoef te gebruiken ondanks dat ik toch stress ervaar dan ben ik hoopvol. Mijn internist wist niet wat voor impact mijn leefstijlveranderingen teweeg konden brengen dus wie weet dat dat in de toekomst nog kan betekenen. Ik kan zeggen dat ik me gezonder en sterker voel dan ooit tevoren.”
In 2016 begon Linda de blog ‘Gezond ziek & ik’. Met deze site geeft ze meer bekendheid aan de ziekte en de onderliggende ziekten die ze heeft. Daarnaast geeft ze een kijkje in hoe ze leeft met die ziekte en hoe ze omgaat met haar gezondheid. Hier vind je ook recepten die passen bij haar Oer-leefstijl.
GezondDorp, dat zijn wij!
Heb je zelf ook een mooie verhaal? We horen het graag! We zijn namelijk steeds op zoek naar praktijkverhalen voor op de website van GezondDorp en onze volgende nieuwsbrief. Ook als niet-deelnemer aan het project kun je natuurlijk je verhaal met ons delen. Stuur een mail naar info@gezonddorp.nl.