En zo kwam ik in contact met GezondDorp…
22 november 2018
Ari Buitendijk woont in Geldrop en is nu 2 jaar met pensioen. Hij heeft het nodige achter de rug voor hij sportarts Hans van Kuijk ontmoet en zijn leven veranderde. Ari is dan al 10 jaar een ervaren diabeet. Heeft diverse operaties ondergaan. En uiteindelijk volgt ook nog een hartinfarct aan de kransslagader. Hans begeleidt hem bij het herstel daarvan. Hij vertelt – uiteraard – enthousiast over GezondDorp en de nieuwe leefstijl. En Ari’s interesse is gewekt.
Ari ging aan de slag en nu gebruikt hij geen medicijnen meer voor zijn suikerziekte (type 2). Dat ging ongeveer zo, herinnert Ari zich. “Dokter Van Kuijk zei op een gegeven moment: ik doe het insulinepompje eraf, er kan je niets gebeuren”. “Maar wat was dat eng”, gaat Ari verder, “ik heb de hele dag zelf gemeten met een opplakpompje en voortdurend zelf bloed geprikt. Maar de glucose was gewoon lager en het werd ook steeds lager door het eten volgens de richtlijnen van GezondDorp.”
Medicijngebruik geminimaliseerd…
Hoewel Hans enthousiast was, wist de internist van het St. Anna Ziekenhuis in eerste instantie niet wat hij er mee aan moest. Maar gelukkig stemt hij toch in. Ari moet af en toe nog insuline blijven spuiten om het Dageraad Fenomeen* sneller te laten verlopen. En ook om op controle te mogen blijven komen bij de internist. Gelukkig kan Ari hier heel goed mee omgaan. Op eigen initiatief, maar onder begeleiding, heeft Ari zijn medicijngebruik in twee weken geminimaliseerd.
*) Hij heeft nog wel last van het Dageraad Fenomeen (Dawn Phenomenon) dat wil zeggen dat je ’s ochtends een hoge bloedsuiker hebt, voor het ontbijt. Het komt door een hormoonpiek in het lichaam in de tweede helft van de nacht. Die piek heeft iedereen. Alleen leidt het bij mensen zonder diabetes niet tot een hoge bloedsuiker, omdat de alvleesklier in actie komt en wat extra insuline afgeeft, zodat de bloedsuiker weer zakt.
Bewust eten…
Met precies 100 gram Griekse yoghurt met 5 blauwe bessen, start Ari de dag. Soms fruit erbij en in de avond altijd een kiwi-gold. Zijn lunch is niet voor bangeriken….eieren, slagroom, cayennepeper en ontbijtspek. “Dan heb je de hele middag genoeg.” Het avondmaal bestaat altijd uit minimaal 150 gram vlees of vis en voldoende verse groente, dat betekent minimaal 150 gram.
Hij had al ervaring met het tellen van koolhydraten, dat was als diabeet immers noodzakelijk. En ondanks dat hij de gezonde vetten kende, was dat toch het meest bijzonder aan het nieuwe eten; het eten van voldoende, gezonde vetten. “Dat was zo heel anders dan ze mij altijd hebben voorgehouden… Maar wat een resultaat!”
Een goed stuk vlees, gebakken in roomboter, dat gaat er wel in, samen met veel verse groenten. En hoewel er geen reden voor was, leverde dat toch een gewichtsverlies van 80 naar 68 kilogram op. Dat is een kledingmaat verschil.
Ari geeft toe dat het makkelijker is om zo te eten als je ’s middags thuis bent. Maar je zou ontbijt en lunch ook kunnen wisselen, geeft hij als tip mee! Omdat daar zo goed als geen koolhydraten in zitten kun je hiermee ook het Dageraad Fenomeen sneller opheffen.
Niet te veel afvallen….
Zijn omgeving vindt het knap dat hij het volhoud, maar Ari vindt dat niet moeilijk. Het is immers geen dieet maar een leefstijl, en Ari beslist zelf wat hij eet. Daarom kookt hij ook zelf, tot vreugde van zijn partner. Zo kan zij een half uurtje langer op de bank blijven zitten. Zij zet hem graag wat extra’s voor, want “hij mag niet teveel afvallen”! Dat is misschien nog wel het lastigste vindt Ari, je omgeving denkt dat het zielig is dat je anders moet eten, maar dat is het absoluut niet. Het kost even wat energie om je de nieuwe recepten eigen te maken, maar het boek ‘Koolhydraatarm eten, zo doe je dat’ van Matty Barnhoorn (TheNewFood) geeft hem veel nieuwe ideeën. De diëtiste van Ari is ook fan van GezondDorp, “Ari is zo ontzettend goed vooruit gegaan”, vindt zij.
Nawoord van Ari
Deze manier van leven zou eigenlijk door de zorgverzekeraars omarmd en gestimuleerd moeten worden! Dit scheelt namelijk veel medicatie en alles wat er omheen gebruikt moet worden om weer “gezond” te gaan worden. De zorgverzekeraar zou een sportvergoeding kunnen geven in ruil voor alles wat wij nu besparen aan vergoedingen en om tegemoet te komen aan het ietwat duurdere leven met deze leefstijl.
GezondDorp, dat zijn wij!
Heb je zelf ook een mooie verhaal? We horen het graag! We zijn namelijk op zoek naar praktijkverhalen voor op de website van GezondDorp en onze volgende nieuwsbrief. Ook als niet-deelnemer aan het project kun je natuurlijk je verhaal met ons delen. Stuur een mail naar info@gezonddorp.nl.