Eind 2016 zijn Hans van Kuijk en Norbert van de Hurk met veel enthousiasme gestart met de introductie van ‘GezondDorp’ met daarbij focus op voeding. Een gezonde leefstijl bestaat echter uit meerdere componenten. Naast goede, eerlijke voeding zijn ook voldoende beweging (inspanning), ontspanning & sociale contacten en slaap & bioritme belangrijke componenten. Deze componenten beïnvloeden elkaar en zouden zelfs met elkaar in balans moeten zijn. Hierin liggen voor ieder individu de accenten weer anders. En in de loop van je leven zullen hierin zelfs grote wisselingen plaatsvinden.
Tijd voor de volgende stap!
Letterlijk en figuurlijk...
GENIET van een actief en fitter lijf!
Voldoende actieve lichaamsbeweging blijft zeer belangrijk om je lijf vitaal te houden en om een heleboel processen in je lijf beter en efficiënter te laten verlopen. Door te bewegen komt namelijk je bloedsomloop op gang, komt er meer zuurstof in je bloed en heeft je lichaam meer gelegenheid om los te laten wat ongezond is voor je.
Dit betekent niet perse dat je heel veel moet gaan sporten (dat mag natuurlijk wel, als je dat leuk vindt). Dagelijks minimaal een half uur matig intensief volstaat: wandelen, fietsen, tuinieren of dagelijkse boodschappen doen per fiets of lopend, trappen nemen in plaats van de lift, op de fiets naar het werk, de hond uitlaten et cetera. En besteed daarnaast twee keer per week een kwartiertje aan wat extra oefeningen voor kracht, lenigheid en coördinatie. Daarmee heb je je gezondheidswinst al te pakken. Dat lees je ook in de zogenaamde Beweegrichtlijnen waaronder de Nederlandse Norm Gezond Bewegen.
Het blijkt dat minder van de helft van de Nederlanders aan deze norm voldoet (47%), waarbij tieners het veruit het slechtst doen (31%). En dat terwijl is bewezen dat voldoende lichaamsbeweging op een directe manier het risico op beroerte, borstkanker, kransslagader ziekten (zoals hartinfarct), depressie, diabetes type 2, dikke darmkanker, osteoporose en valincidenten bij ouderen verlaagt. En dat er daarnaast op indirecte manier een verbetering van bloeddruk, botdichtheid, cognitief functioneren (focus, aandacht, concentratie, geheugen etc.), glucosetolerantie en insulinegevoeligheid, gewicht en vetpercentage, cholesterolverhoudingen en het triglyceridengehalte (vetzuren) in het bloed is.