Ron Gijsberts
Veel positieve reacties en zelfs volgers

1 juni 2018

“Een jaar geleden dachten klanten dat ik ziek was. Of dat ik een nieuwe bril had.”, begint Ron Gijsberts, vertegenwoordiger van beroep, zijn verhaal. De werkelijke reden van zijn metamorfose zorgt voor veel positieve reacties en zelfs volgers. “Mijn enthousiasme heb ik overgedragen door te vertellen wàt ik doe. Veel van de mensen die ik spreek, hebben GezondDorp opgezocht en zijn zelf ook deze leefstijl gaan volgen.”

De reden dat Ron begon?

Ron wilde op zijn leeftijd (3 juni 1960) niet langer elke ochtend 5 pillen slikken: tegen hoge bloeddruk, suiker en cholesterol, een 50+ pil en voor dat alles nog een maagbeschermer. En dat is gelukt! Binnen een paar weken was hij van al zijn medicatie af.

Daarbij is hij dankzij zijn nieuwe leefstijl 17 kilo afgevallen en 17 centimeter buikomvang verloren. Dat komt neer op 3 kledingmaten minder! “Eigenlijk zie ik nu op foto’s pas dat ik ‘vroeger’ echt gewoon te dik was.”, zegt Ron eerlijk. “Nu merk ik ook pas dat ik meer energie heb en langer fysieke inspanning kan doen. En dat komt goed uit bij mijn beroep waar ik regelmatig tegels moet sjouwen.”

                                 2012

Het moet geen sekte worden!

Ron is erg streng voor zichzelf, omdat hij bang is dat hij anders zo weer terugvalt in zijn oude patroon. Zo pakt hij echt geen speciaal biertjes meer, hoewel die toch wel erg lekker waren… En neemt hij nooit meer een stengeltje friet of een handje chips, terwijl hij dat vroeger regelmatig deed…

Een aantal andere dingen durft hij wel weer met mate te eten. Zo genoot hij tijdens zijn vakantie in Italië van wat pasta. Mede omdat hij wist dat hij meer zou bewegen dan tijdens een gewone (werk-)week. En een droog wit wijntje daar geniet hij ook erg van op zijn tijd. “Het moet immers geen sekte worden”, zegt hij meerdere malen tijdens ons gesprek.

                                 2017

Zichzelf motiveren

Ron vindt in meerdere dingen zijn motivatie: Zo zijn zijn waardes elke keer weer een beetje beter. En die cijfers vormen voor hem een stimulans. Ook heeft hij een stappenteller op zijn telefoon gezet. “Als vertegenwoordiger maak ik veel kilometers, maar in de auto. Vaak dacht ik toch wel voldoende beweging te hebben gehad. Nu zie ik dat ik te weinig heb bewogen…en doe ik nog een blokje om met mijn vrouw en hond als ik mijn 10.000 stappen nog niet heb behaald”. Dat blijkt ook vanavond: Waar hij vroeger met de fiets naar De Scheuter zou zijn gegaan (voor de informatiebijeenkomst van GezondDorp, red.), heeft hij nu de benenwagen genomen om toch nog wat extra beweging te hebben.

Op zoek naar meer variatie

Ron is ruim een jaar bezig en op zoek naar meer ideeën. Zo eet hij bijvoorbeeld elke middag precies hetzelfde. Hij is dan ook blij vanavond gehoord te hebben over de Facebookgroep ‘Keto in de Kempen’ en de kookworkshops. Dat biedt mogelijkheden voor meer variatie, voor meer recepten. De uitdaging blijft echter dat hij niet bekend is met de basisbeginselen van koken en dat het daardoor al snel ‘te moeilijk’ lijkt…

Met simpele ingrepen kunnen veel gerechten lekkerder weet hij inmiddels en daar houdt hij zich aan vast. Hij is niet van plan óóit nog terug te keren naar zijn ‘oude ik’ en hoopt nog vele anderen te inspireren!

GezondDorp, dat zijn wij!

Heb je zelf ook een mooie verhaal? We horen het graag! We zijn namelijk op zoek naar praktijkverhalen voor op de website van GezondDorp en onze volgende nieuwsbrief. Ook als niet-deelnemer aan het project kun je natuurlijk je verhaal met ons delen. Stuur een mail naar info@gezonddorp.nl.

szandje