Jos Lichtenberg
Dagelijkse routine

29 september 2018

“Diëten klinkt als een straf. Ik zat nooit zo met mijn overgewicht. Soms als broeken begonnen te knellen, verder niet zo.”, begint Jos Lichtenberg woonachtig in Sterksel. “In zo’n geval en als anderen weer eens op je in hadden gepraat over gezondheid en zo, dan lukte het wel om weer eens flink wat kilo’s af te vallen. Afzien was dat altijd. En na een tijd van streng volhouden, verslapt op een gegeven moment het gedrag. En zo ging het jaren op en neer. Het bekende jojo-effect. Per saldo meer op dan neer overigens.”, vervolgt hij. “En dan opeens wordt er suiker geconstateerd. Geen dramatische waarden, maar toch. Vervelender was dat ze langzaam opliepen en dan opeens verschijnen er medicijnen op het dagelijkse menu.”

Het proberen waard

“Low Carb eten was het proberen waard en inmiddels volg ik deze leefstijl al twee jaar. Warm eten met vlees en (meer) groente, maar zonder aardappelen of pasta kost geen enkele moeite. Lunchen deed ik eerst zonder brood, maar is wat lastiger. Soms komt er een schaal broodjes op tafel en dan ga ik er niet ongegeneerd het beleg van af zitten plukken. Verder laat brood voor onderweg zich gemakkelijk meenemen. Ergens onderweg in de auto met een Tupperware schaaltje op schoot met salade en een druipende dressing was geen succes. De broeken knelden niet, maar ze moesten wel vaker worden gewassen. Gelukkig zijn er inmiddels prima low carb alternatieven te koop.”

Het is routine

“Het is inmiddels allemaal routine geworden. Waarschijnlijk neem ik onder de streep nog net iets te veel koolhydraten. Zo is bij warm weer af en toe een biertje bij De Scheuter wel erg verleidelijk en zitten er nog wel wat verborgen koolhydraten in kleine dingen. Ook kleine beetjes tikken natuurlijk wel aan. Mede door de ruimte voor veel lekkere hartige (vettere) hapjes en vervangers is het voor mij het best volhoudbare dieet ooit. Na twee jaar is het een routine geworden. Ik doe het niet perfect en zou nog wel wat kilo’s mogen verliezen, maar de suikerwaarden zijn sterk verlaagd en de pillen zijn weer (verantwoord) van het menu geschrapt. Nu nog wat beweging in mijn dagelijkse routine zien in te bouwen. Een mens moet doelen hebben.”

GezondDorp, dat zijn wij!

Heb je zelf ook een mooie verhaal? We horen het graag! We zijn namelijk op zoek naar praktijkverhalen voor op de website van GezondDorp en onze volgende nieuwsbrief. Ook als niet-deelnemer aan het project kun je natuurlijk je verhaal met ons delen. Stuur een mail naar info@gezonddorp.nl.

szandje