In het officiële project via de huisartsenpraktijk zijn inmiddels zo’n 250 deelnemers geregistreerd waarvan we data verzamelen om te vervolgen wat er gebeurt met de gezondheid en het welbevinden.

Buiten die 250 officieel geregistreerde deelnemers, zijn er nog veel meer inwoners van Leende die meegaan in de stroom van GezondDorp. De schatting is dat in totaal zo’n 1000 mensen veel bewuster met voeding bezig zijn!

Steeds meer Leendse ondernemers “in de voeding” beginnen ook hun mogelijkheden te ontdekken en gaan steeds meer goede producten aanbieden, vaak lokaal/regionaal, soms vanuit het eigen bedrijf, soms via andere wegen. Willem Smetsers van PLUS Smetsers en Hugo Greefhorst van Kookstudio Bij Leila hebben het voortouw genomen om namens en met de ondernemers hier nog meer initiatieven in te gaan ontplooien. Daar zijn we ontzetten blij mee en hopelijk gaat het nog heel veel extra opleveren in de mogelijkheden om gemakkelijker aan goede en gezonde producten te komen die passen in ons voedingspatroon en leefwijze!

We zijn nu ruim een half jaar na de start van het project en de 3 maanden “follow up” van ruim 150 deelnemers hebben we helemaal compleet. Daarin beginnen de positieve resultaten zich al duidelijk af te tekenen; met minder medicatiegebruik zien we betere bloeddrukken en cholesterolverhoudingen. Overgewicht en buikomvang nemen af, mensen voelen zich na een tijdje fitter en energieker.
Dat zijn mooie resultaten na relatief korte tijd en die resultaten kunnen nog beter worden in de komende tijd. Alle deelnemers en “meestromers” van GezondDorp: ga zo door!

Op 30 september a.s. zullen Hans en Norbert het project GezondDorp toelichten op het internationale congres “Ancestral Health Symposium NL 2017” in Maastricht (https://ancestralhealth.nl), waarbij op dat moment ook de 6 maanden “follow up” data gepresenteerd zullen worden.
Wat we aan data verzamelen is eigenlijk te benoemen als “Real Life Evidence” of “Real World Evidence”; niet in een strakke onderzoeksetting dingen meten, maar gewoon bij echte mensen in hun echte leven. Dat is relatief nieuw in de “wetenschap”, daarom is het ook spannend en zijn er heel veel mensen èn instanties benieuwd naar.

Achter de schermen zijn interessante ontwikkelingen gaande. De initiatiefnemers van GezondDorp zitten in deze periode rond de tafel met vertegenwoordigers van het project “Blue Zone Oss”, van de Provincie Noord Brabant, van Waterschap Aa en Maas en nog enkele andere organisaties en initiatieven die te maken hebben met gezondheid van mens en milieu, op duurzame wijze omgaan met de leefomgeving van mens en dier. Doel is om van elkaar te leren en breder toepasbare zaken van elkaar te kunnen gaan gebruiken.

En meer praktisch voor de deelnemers van GezondDorp op korte termijn. Naast de basis van het veranderde voedingspatroon (REAL FOOD, Low Carb High Fat) gaan we nu ook het VOLDOENDE BEWEGEN veel meer aandacht geven. Een aantal professionals in fitness, personal training en coaching staan al te trappelen om bij ons aan te sluiten en mensen te helpen om meer en beter te gaan bewegen!

Tot zover voor nu. Fijne zomer allemaal!

Namens GezondDorp,
Hans van Kuijk en Norbert van den Hurk