Resultaten na 12 maanden
2 jaar GezondDorp Leende

Norbert van den Hurk - 21 april 2018

Genietend van de lentezon, zit ik in de tuin na te denken over de afgelopen 2 jaar GezondDorp… Wat ooit begon met brainstormen bij Hans en Ivonne van Kuijk in de tuin, is uitgegroeid tot een fantastisch project met ruim 220 actieve deelnemers en supermooie resultaten. De succesfactor? Lind!

Een vliegende start

Waar wij dachten te starten met bijeenkomst voor 50 personen en zo’n 20 deelnemers, werden we verrast door de aandacht in het dorp: 650 Leendenaren op de informatiebijeenkomsten (oktober 2016, red.) en zo’n 200 startende deelnemers in de eerste 2-3 maanden. Dit had natuurlijk behoorlijke impact op de huisartsenpraktijk, waardoor er de eerste maanden wat kinderziektes waren.

De grootste groep blijft volhouden

Inmiddels zijn er zo’n 220 actieve deelnemers. En hebben we de eerste jaarresultaten van ruim 150 personen verwerkt. Hierbij hebben we medewerking gekregen van TU Eindhoven, zodat er ook echte conclusies getrokken kunnen worden.

Wat we zien is dat de grootste groep het vol blijft houden! Natuurlijk zijn er ook mensen die door verschillende redenen niet meer deelnemen, maar ook dat is interessant voor een dergelijk project.

Twijfel je of jouw metingen compleet zijn? Neem dan contact op met de huisartsenpraktijk: mail naar praktijk@gezonddorp.nl of bel naar 040 206 1379.

Daling gewicht, buikomvang en BMI
Als we kijken naar gewicht, buikomvang en BMI zien we een mooie daling bij zowel mannen als vrouwen. Bij de mannen zien we wel een stijging bij de laatste controle…

Cholestrol zoals verwacht
Het cholesterol doet wat we verwachten. Dat ziet er dus veelbelovend uit. Vet eten is dus zo slecht nog niet!

Voeding als medicijn
Op de vraag of voeding als medicijn kan dienen, durf ik wel te zeggen dat het werkt. Een groot deel van de mensen gebruikt duidelijk minder medicatie voor bloeddruk, diabetes mellitus en cholesterol. En voelt zich hier natuurlijk goed bij.

Image module
Image module
Succesfactor GezondDorp? Jullie!

Aan het begin van deze maand (mei 2018, red.) mochten Hans en ik op het congres Arts en Voeding een tweetal workshops verzorgen. Aan zo’n 180 congresbezoekers (met name huisartsen, andere specialisten en diëtisten) legden wij onder andere uit wat de succesfactor is van het project GezondDorp. Onze conclusie? Lind!

Een project zoals GezondDorp kan alleen slagen als je een groep weet te vinden die enthousiast genoeg is om mee te doen én vol te houden. Natuurlijk zijn er ook wel andere factoren belangrijk, maar het succes van GezondDorp komt met name door jullie als deelnemers. Waarvoor onze dank!

Stichting GezondDorp

Tenslotte: De vereniging Arts en Voeding gaat actief aan de slag om meer gezonde dorpen te creëren, met ons/jullie project als voorbeeld. Ik denk een mooi compliment. Dit kunnen we natuurlijk niet alleen. Daarom ben ik blij dat we afgelopen vrijdag (20 april 2018, red.) de stichting GezondDorp hebben opgericht. We verwachten dat we met de stichting en de leden het project naar een nog hoger niveau kunnen tillen. Met meer aandacht voor de andere pijlers, het ondernemersplatform GezondDorp en natuurlijk de LCHF Belevingsmarkt op 12 augustus.

Nu ga ik werken aan nog een pijler: ontspannen!

Gezonde groeten Norbert

GezondDorp, dat zijn wij

P.S. Heb je zelf ook een mooie verhaal? We horen het graag! We zijn namelijk op zoek naar praktijkverhalen voor op de website van GezondDorp en onze volgende nieuwsbrief. Ook als niet-deelnemer aan het project kun je natuurlijk je verhaal met ons delen. Stuur een mail naar info@gezonddorp.nl.

szandje