De pieper’s plekje in een koolhydraatarme en gezonde leefstijl
Aardappelen, brood en pasta…

Cora Hoskens - 1 juni 2018

Vraag mensen waar veel koolhydraten in zitten en dikke kans dat aardappelen in één adem genoemd worden met boterhammen en pasta. Het zijn de drie bekende grote koolhydraatbronnen uit ons Nederlandse eetpatroon. Een rauwe aardappel bevat ongeveer 20 gram koolhydraten per 100 g. Als je niet verder kijkt, zou je dus zeggen dat aardappel per definitie niet in een koolhydraatarme leefstijl past. Toch mag je aardappel niet in hetzelfde rijtje scharen als boterhammen en pasta legt Cora Hoskens uit.

Hieronder staat een verkorte weergave van haar eerder gepubliceerde blog. Liever het hele artikel lezen inclusief de bronnen? Ga dan direct naar Keto en zo.

Image module
Echt en onbewerkt

Bij onze gezonde koolhydraatarme en vetrijke leefstijl pleiten we voor écht en onbewerkt eten. Eten waar bij wijze van spreken geen verpakking omheen hoeft. Een aardappel valt in die categorie. Boterhammen en pasta niet. Die zitten vaak boordevol witte tarwebloem. Zeer bewerkt en met gluten. Gluten in het graan wat tegenwoordig wereldwijd verbouwd wordt hebben veel negatieve effecten op onze gezondheid. Een aardappel is van nature glutenvrij. Ook daar heeft ‘ie dus een enorme streep vóór. De aardappel bevat bovendien van nature o.a. vitamine B6 en C, ijzer, calcium, kalium en magnesium.

Resistent zetmeel

Een andere belangrijke reden waarom de aardappel uitsteekt boven de boterham en de pasta, is dat het veel resistent zetmeel bevat. Resistent zetmeel gedraagt zich als vezels en komt onverteerd in onze darmen terecht. Daar is het voeding voor je goede darmbacteriën die er vetzuren van maken. Die vetzuren zijn gezond en vormen energie voor de cellen in de darmwand. Door het helpen herstellen van de darmwand heeft het resistente zetmeel een positieve invloed op (voedsel)overgevoeligheden. Het deel van de vetzuren wat niet gebruikt wordt in de darmen voedt zelfs andere cellen in het lichaam en maakt ze gezond(er). Resistent zetmeel zorgt voor meer diversiteit van bacteriën in je darmen, een beter immuunsysteem en het verminderen van allergieën.

En er is meer. Studies hebben aangetoond dat resistent zetmeel ook kan helpen om insuline resistentie te verbeteren. Dat is o.a. goed nieuws voor mensen met diabetes type 2. Maar ook voor mensen met overgewicht, de ziekte van Alzheimer (welke diabetes type 3 genoemd wordt) en mensen met hart- en vaatziekten. Door het verbeteren van de darmgezondheid kan resistent zetmeel een gunstig effect hebben op o.a. de ziekte van Crohn, obstipatie en diarree. Ook helpt het darmkanker te voorkomen. Ook de anti-oxidanten in aardappelen dragen bij aan die gezondheidseffecten.

Tevens wordt resistent zetmeel geassocieerd met een hoger verzadigingsgevoel, waardoor je minder gaat eten en met een verbeterde spijsvertering en een verhoogde opname van voedingsstoffen uit ons voedsel.

Bereiding is belangrijk

Het is dus zeker niet zo dat je een aardappel definitief van je menu hoeft te schrappen als je begint aan een LCHF-leefstijl. Toch zijn er mensen die de aardappel beter (tijdelijk) kunnen laten staan. Nieuwsgierig? Lees dan even verder, ook om te voorkomen dat je nu snel naar de friettent rent, want de bereiding van je aardappel maakt wel het verschil!

Bron: Keto en zo.
Auteur: Cora Hoskens.

szandje

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.