Waarom deze specifieke voedingsadviezen?
Leefstijl, een veelomvattend begrip

Hans van Kuijk - 27 januari 2018

Het project GezondDorp draait om leefstijl. Leefstijl is een veelomvattend begrip, waarin sleutelelementen zijn: gezond eten, voldoende lichaamsbeweging, voldoende en goede kwaliteit slaap, geen chronische stress en zinvolle relaties en bezigheden in de maatschappij. Binnen GezondDorp hebben we de eerste focus op voeding gericht met specifieke voedingsadviezen. Graag leg ik je hieronder uit waarom.

Voedingsadvies GezondDorp: LCHF

Moderne “voeding” bestaat voor het overgrote deel uit ultra-bewerkt voedsel, suikerrijke drankjes, verborgen suikers en vele, vele calorieën uit koolhydraten, zonder dat daar veel waardevolle nutriënten als vitaminen, mineralen, antioxidanten en andere bioactieve stoffen inzitten. Dit is zo gegroeid in de laatste vier decennia, sinds we rond 1980 onze Richtlijnen Gezonde Voeding hebben geïntroduceerd en sinds de voedingsindustrie en fastfood leidend zijn geworden in wat we dagelijks op ons bordje hebben. In diezelfde vier decennia zien we een exponentiële groei van het aantal mensen met overgewicht en obesitas, diabetes type 2, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten op basis van aderverkalking, kanker, auto-immuun ontstekingsziekten en meer van onze moderne chronische aandoeningen.
Er zou wel eens een directe relatie kunnen bestaan tussen wat we in onze mond stoppen en onze gezondheid en welbevinden …!

Als onderdeel van GezondDorp richten we onze focus op een voedingspatroon (niet dieet!) van zo veel mogelijk ONBEWERKT voedsel (Real Food), suikervrij, beperkt in koolhydraten, gematigd in eiwitten en rijkelijk voorzien van natuurlijke vetten en nutriënten. Dit wordt laag koolhydraten, hoog vet genoemd, ook wel LCHF (Low Carb High Fat) of Banting.

Het effect van koolhydraten op insuline

Waarom deze nadruk op beperken van koolhydraten (suiker en zetmeel)? Dat heeft allemaal te maken met het hormoon insuline. Als je suiker- of zetmeelrijk voedsel eet, dan stijgt de bloedsuikerspiegel zeer snel. En moderne, bewerkte voeding is bij uitstek zetmeelrijk. Het gevolg is dat insuline in actie komt om die bloedglucosespiegel binnen nauwe bandbreedte constant te houden.

Insuline doet dat voornamelijk door de glucosemoleculen als brandstof binnen te leiden in (spier)cellen. Maar als dat niet goed lukt, bijvoorbeeld door insulineresistentie, pre-diabetes, diabetes type 2. Of doordat je niet voldoende lichamelijke arbeid verricht. Dan vangt de lever die “ongebruikte” glucoses en zet ze om in vetten; triglyceriden (TG). Deze TG worden dan opgeslagen in de lever zelf en in en rond andere organen. Bovendien worden ze in het vetweefsel verspreid in je lijf. En ook daarbij is er een actieve rol voor insuline, insuline is het “energie-opslag-hormoon”; het bevordert opslag van vet, maar het remt de mobilisatie van reeds opgeslagen vet en de vetverbranding. Dit mechanisme leidt tot overgewicht/obesitas als je meer koolhydraten eet dan je lijf kan verbranden.

Daarnaast is er toenemend bewijs dat de continu hoge insulinespiegel (hyperinsulinemie), die we zelf veroorzaken door ons koolhydraat-gebaseerd voedingspatroon, wel eens de belangrijkste drijvende kracht kan zijn in de ontwikkeling van op aderverkalking gebaseerde hart- en vaatziekten!

Van theorie naar praktijk

Om deze theorie in de praktijk te kunnen brengen, en om deze kennis praktisch te vertalen in voedingslijstjes en recepten adviseren we binnen het project GezondDorp het volgende boek:

De Real Meal revolutie, echt eten voor een gezonder energieker leven.
Tim Noakes, Sally-Ann Creed and Jonno Proudfoot
ISBN 978-90-450-3111-8

The Real Meal revolution the radical, sustainable approach to healthy eating
By professor Tim Noakes, Jonno Proudfoot and Sally-Ann Creed
ISBN 978-1-47213-569-8 (English version)

Wat je van Banting / LCHF uiteindelijk kan verwachten is het volgende:

  • meer energie
  • minder of verdwenen behoefte om tussendoor te snacken
  • geen hongergevoel
  • gewichtsverlies (als je te zwaar bent)
  • verbeterde bloedsuikerspiegel en insulinefunctie
  • verbetering van fysieke prestaties
  • verbeterd concentratievermogen
  • betere slaapkwaliteit
  • verbeterde gezondheid en vitaliteit

Smakelijk eten en succes!

 

Hans van Kuijk

szandje