Bart
In het verleden volgde ik diëten die ik niet kon volhouden…

21 november 2019

Mijn naam is Bart (52) uit ’s-Hertogenbosch, ik ben zelfstandig ondernemer. De afgelopen jaren bemerkte ik dat ik, naast mijn gewicht (107 kg bij 1.90), continu last had van vage fysieke klachten: gasontwikkeling en een opgezette en onaangenaam hinderlijk borrelende buik. Ook had ik regelmatig last van een laag energieniveau. Snel moe en eigenlijk al decennia regelmatig behoefte aan een dutje. Sinds een half jaar ben ik nagenoeg van de koolhydraten af. Dankzij een tip heb ik het boek “Van GezondDorp naar GezondLand” gekocht. In het verleden volgde ik allerlei diëten, maar die kon ik niet volhouden. Het enige dieet wat ik langere tijd volhield was het Montignac-dieet. Door het boek ben ik me meer gaan verdiepen in de materie. De schema’s en de inzichten hebben me geholpen bij het aanpassen van mijn eetpatroon, van mijn leefstijl. Nu weet ik bijvoorbeeld dat je wèl gezond vet kunt eten.

Dit veranderende eetpatroon zorgde er al snel voor dat de fysieke klachten minder werden en uiteindelijk verdwenen. Vooral het weglaten van brood (wat ik veel at) en pasta’s (lekker makkelijk) zorgden voor het verdwijnen van veel ongemak. Ik heb, doordat ik lekker in mijn vel ging zitten, ook mijn sporten weer opgepakt. Binnen mijn beroepsmatige activiteiten heb ik eigenlijk te weinig beweging (veel kantoor/vergaderwerk) en ik ben nu een keer per week aan het spinnen. Daarnaast proberen we regelmatig lekker buiten te wandelen. Al met al bleek ik in gewicht af te nemen zonder dat me dat enige moeite kostte.

Bart vóór…

Een goede start met een bakje yoghurt en wat fruit…

Als zelfstandig ondernemer had ik in de rustige zomerperiode grip op mijn tijd, waardoor wij (ook mijn vriendin doet mee) konden wennen aan het nieuwe regime. Ook tijdens de vakantie bood de plaatselijke groente ruim voldoende variatie. Het brood en de pasta worden nauwelijks gemist. Qua eetpatroon is variatie in het ontbijt nog een dingetje. Eigenlijk start ik mijn dag met een bakje yoghurt en een appel of wat ingevroren bosvruchten. Hier zou ik soms nog wel wat variatie willen, maar ik realiseer me ook dat ik ‘s morgens geen creatieve starter ben. Maar goed, zolang ik nog een goede start heb met een bakje yoghurt vind ik het goed.

Weg kilo’s en vage fysieke klachten…

Na de zomer komt een voor mijn drukke periode waarbij veel buiten de deur gegeten wordt; tijdens lunches en diners. Ik heb eigenlijk niet de discipline om in de ochtend iets voor te bereiden voor de middagmaaltijd; dat zou het wel makkelijker maken. Gedurende lunchtijd worden door mijn opdrachtgevers helaas veelvuldig broodjes besteld om hongerige magen te vullen. Koolhydraatarm dieet staat niet bij iedereen op het lijstje, dus dat betekent dat ik af en toe “zondig” met een gevulde wrap en heel af-en-toe toch een broodje. Het komt ook regelmatig voor dat ik, tot mijn eigen verbazing, gewoon niks of iets kleins (stukje kaas of stuk fruit) eet. Bij het diner blijkt dat, indien je over je eigen schroom heenstapt en vraagt naar alternatieven, menig restauranthouder zijn uiterste best doet om je toch wat lekkers voor te zetten. Helaas is de keuze dan nog wel vaak beperkt tot salades of “slechts” wat extra groente in plaats van frieten.

Het aanbrengen van variatie bij het koken thuis is geen punt en ik vind het heerlijk om te variëren met allerlei groenten. Zelfs groenten waar ik vroeger nog niet aan zou denken om ze te bereiden! Het lekkerst eten we dan ook eigenlijk thuis. Een van mijn favoriete gerecht is wilde zalm met (veel) verse spinazie en wat zoete aardappel. Gegarneerd met champignons en zonnebloempitten. Het uiteindelijke resultaat is dat we allebei veel gewicht verloren hebben; in mijn geval bijna 13 kg. En dat mijn vage fysieke klachten zo goed als verdwenen zijn. Daarnaast ben ik me veel energieker gaan voelen. En dat terwijl ik geen moeite heb met deze nieuwe manier van eten.

Bart ná…

GezondDorp, dat zijn wij!

Heb je zelf ook een mooie verhaal? We horen het graag! We zijn namelijk steeds op zoek naar praktijkverhalen voor op de website van GezondDorp en onze volgende nieuwsbrief. Ook als niet-deelnemer aan het project kun je natuurlijk je verhaal met ons delen. Stuur een mail naar info@gezonddorp.nl.

szandje